Pratade miljöfrågor med kungen

Nog blev det en lyckad Sverigemiddag för Kristina Lindelöf, KRAV-bonde från Ingebo utanför Vimmerby. Hon hamnade vid kungens bord och fick tillfälle att ställa precis de frågor hon ville. ”Jag har aldrig varit på en så trevlig middag, det var inte ett dugg stelt.”

Menyn: Rosastekt kalvfilé med gräslökscrème, friterad kapris,  semitorkade tomater och jungfrusallad, smörbakad piggvar med stekta kantareller, rostad blomkål,  champagnesås och potatispuré med svart hösttryffel, chokladbrownie med blåbärsmousse, saltkola,  blåbärsbavaroise och chokladsorbet.

Menyn: Rosastekt kalvfilé med gräslökscrème, friterad kapris, semitorkade tomater och jungfrusallad, smörbakad piggvar med stekta kantareller, rostad blomkål, champagnesås och potatispuré med svart hösttryffel, chokladbrownie med blåbärsmousse, saltkola, blåbärsbavaroise och chokladsorbet.

Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Vimmerby2018-09-16 15:00

När kung Carl XVI Gustaf klingade i glaset och hälsade omkring 200 inbjudna gäster från Sveriges alla län välkomna till ”fredagsmys på slottet”, hade Kristina Lindelöf från Vimmerby hamnat just vid kungens bord i bordsplaceringen. Till bordet hade kungen Jönköpings läns landshövding Helena Jonsson. På sin vänstra sida hade kungen Ida-Maria Rigoll, platschef vid Mörrums kronolaxfiske i Blekinge län.

– Det var överlag väldigt spännande gäster. Jag hade en professor i tarmkirurgi till bordet och Helena Jonsson känner jag från hennes tid som LRF-ordförande. Eftersom det var 25 bord och bara sex kungligheter att ”fördela” tycker jag förstås det var extra kul att hamna vid kungens bord. Det märktes att han var påläst och visste vilka vi var, och jag tror han gärna vill prata lantbruk, säger Kristina Lindelöf, som beskriver Sverigemiddagen som en lärorik och varm tillställning.

– Mycket prat, nästan ingen underhållning. Väldigt glatt och mycket skratt. Man kände sig verkligen omhändertagen och behövde inte fundera på hur och vad man skulle göra. Och jag blev nöjd när jag fick veta att kalvköttet som serverades kom från Uppland, det kollade jag med servitören.

Kristina Lindelöf tycker att hon fick gott om tid att prata miljö och hållbarhet med kungen. Men det där med sopsorteringen på slottet, nja, det skippade hon.

– Jag hoppas det är en självklarhet, basic liksom. Vi pratade om så mycket annat intressant, som är angeläget att veta. Om ambitionerna framåt, som att de redan har tusen kvadratmeter solceller på slottet och att kungen funderar på att köpa elbil, även om han med glimten i ögat sa att han ”vill ha lite roligt också” och gärna kör sportbil. De jobbar med att få upp solceller på Stenhammar, biodiesel som bränsle i traktorerna, men han skruvade faktiskt på sig och tycker själv att det går lite långsamt.

Kristina Lindelöf och Helena Jonsson kunde rentav bistå med råd om hur man kan få ut lokala köttlådor från det kungliga godset, där man jobbat med att ta fram en egen köttras.

– Man har korsat raserna Simmental och Angus, men har haft svårt att få ut köttlådor till försäljning och det tycker vi ju att de måste börja med. Tänk bara lokala köttlådor med en egen köttras och kungligt sigill på lådorna som ett steg i vårdande av mulens marker.

En annan nöjd gäst är Anna Mellergård, verksamhetsledare för Filmbyn, ordförande i Mariannelundsbygdens samhällsförening och känd för sitt arbete med internationella konstprojekt i Kulturakademin i Mariannelund:

– Det var verkligen en fantastisk kväll och så roligt att Kristina Lindelöf var med. Vi kom i stöten som vi brukar när vi möts. Hon hade en lång konversation med kungen och jag med kronprinsessan, men för mig personligen var det nog helheten, samlingen av engagerade människor som gav allra mest.

Direkt efter Sverigemiddagen begav sig Anna Mellergård till Sankt Petersburg. På Facebook skriver hon: ”Är vi i Sverige unika i världen? Vilket kungahus bjuder in bönder, arbetare, företagare och kulturarbetare till ’fredagsmys’?” och berättar att hon under snacket med kronprinsessan fått beskedet att kronprinsessan ska ta med sig familjen till Filmbyn Småland.

Anna Mellergård, Mariannelund och Kristina Lindelöf, Vimmerby, hade en givande kväll på kungliga slottet.
Anna Mellergård, Mariannelund och Kristina Lindelöf, Vimmerby, hade en givande kväll på kungliga slottet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!