Premiär för helt ny marknad i Gästgivarehagen

Mer liv och rörelse i Gästgivarehagen och ett överskott till sjuka barn. Gänget bakom Spöksmyget satsar på något helt nytt – en trädgårds- och hantverksmarknad. ”Går det att få mängder av folk att åka till Lönneberga borde det finnas intresse i Vimmerby också”, säger Göran Johansson i arrangörsgruppen.

Göran Johansson, Karin Jönsson och Carita Thörn i stadsmiljön i Gästgivarehagen där det blir trädgårds- och hantverksmarknad den 1 september.

Göran Johansson, Karin Jönsson och Carita Thörn i stadsmiljön i Gästgivarehagen där det blir trädgårds- och hantverksmarknad den 1 september.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-08-21 06:00

”Kolla här, så mysigt”. Carita Thörn, Karin Jönsson och Göran Johansson checkar läget i stadsmiljön i Gästgivarehagen, där huvuddelen av utställarna kommer att hålla till när det blir trädgårds-och hantverksmarknad den 1 september. Men marknaden blir större än så till ytan. Antalet anmälda säljare är många.

– Intresset är stort, nu är vi uppe i 28 utställare. Det är en bra mix, allt från silversmide, träslöjd, textilier och konst till mathantverk, växter och blommor, säger Carita Thörn.

undefined
Göran Johansson, Karin Jönsson och Carita Thörn i stadsmiljön i Gästgivarehagen där det blir trädgårds- och hantverksmarknad den 1 september.

Något liknande har aldrig ordnats i Gästgivarehagen, av många ansedd som en alltför outnyttjad pärla.

– Det är ett bra tillfälle att använda vår hembygdspark som mötesplats, och det känns också bra att människor som från bygden får möjlighet att visa och sälja sina alster, det blir lokalproducerat, säger Karin Jönsson.

Evenemanget är en uppföljning på de senaste årens Spöksmyg i Gästgivarehagen, där överskottet gått till Min stora dag och den lokala avstickaren Vår stora dag, där barn med diagnoser från närområdet fått möjlighet att komma iväg på något kul.

Både Karin Jönsson och Göran Johansson ingår i kärngruppen bakom "smyget", tillsammans med ytterligare en handfull personer.

– Det behövs en Carita som gör det stora förarbetet, men det behövs också fler som ser till att saker blir gjorda. Dynamiken i gruppen är viktig. Vi började prata om att hitta på något mer, säger Karin.

Den här gången är det överskottet från arrangörernas servering som går till Min stora dag, Vår stora dag och Barndiabetesfonden.

– En tjej med olika diagnoser ska få åka på julmarknaden i Liseberg. Det här är en enorm drivkraft för att jobba ideellt, säger Carita Thörn.

undefined
Carita Thörn, Karin Jönsson och Göran Johansson är några av de som jobbar ideellt med höstarnas Spöksmyg. Det var här idén föddes om en hantverksmarknad. "Vi testar något nytt, så får vi se hur det slår ut".

Att marknader med här slaget ligger i tiden gör att de vågar tro på många besökare.

– Det blir i stil med hantverksmarknaden i Lönneberga, bara lite mindre. Den drar ju jättemycket folk. Det är en ny grej, men det är bara att testa annars vet vi inte vad det ger, säger Göran Johansson.

Om det slår väl ut kan det bli fler. 

– Varför ska Vimmerbyborna behöva åka till andra ställen när de vill gå på hantverksmarknad, säger Carita Thörn, som redan nu har mer på gång i "hagen".

– I höst blir det nytt Spöksmyg, och kanske blir det en Barnens Dag i vår. Vi får se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!