Över 50 gårdsbutiker, mathantverkare, caféer och restauranger i länet höll i helgen öppet för besökare. Tanken bakom Matrundan som arrangeras av Länsstyrelsen Kalmar län är att skapa ett intresse för lokal mat och på så sätt gynna de lokala aktörerna.
– Det är första gången. Egentligen skulle det ägt rum redan i julas men då blev det inställt på grund av smittspridningen. Så nu gjordes det ett nytt försök, förklarar Lars Johansson på Skogens Honung.
–Jag tycker att det är väldigt kul att det görs aktiviteter för oss små landsbygdsföretag och matproducenter. All draghjälp är bra, sedan är kanske inte en sådan här grej avgörande.
Det är tidig eftermiddag på lördagen och ytterliggare två bilar stannar utanför caféet i Flohult.
– Det har varit en del som åkt runt, så hittills har det varit positivt. Jag tycker att det märks att det på sistone blivit ett större intresse för oss och andra verksamheter ute på landet. Det finns ett intresse kring att få åka ut att fika, menar Lars Johansson.
En av dem som kommit på jakt efter honung och fika är Martin Edén från Hultsfred.
– Jag har åkt förbi en del av ställena förut men det har inte blivit av att jag stannat så nu tog jag chansen. När de ändå arrangerar tycker jag att man ska passa på. Då ser man vad det finns för utbud i närheten, berättar han.
Bara några kilometer längre bort på Ellens Äppelställe i Tuna är Lisbeth och Håkan Jonasson på turné från Kristdala.
– Det är jätteroligt att få komma ut och se vad som finns i trakten. Det är bra att ställena får visa upp sig så att man tänker på att de finns. Vi har varit hos Stora Aby, Räven och Osten, här och sedan ska vi till Skogens Honung, säger Lisbeth Jonasson.
Caroline Fungmark skyndar i framklädde fram mellan uteserveringen, köket och kassan. Att det skulle bli så stort intresse hade hon inte gissat på.
– Jag trodde inte att det skulle komma någon eftersom det regnade så dant på morgonen. Men det har kommit många, så är jätteroligt. Matrundan är ett bra koncept och en hjälp på vägen fast att det är mycket att ta igen efter förra året.
I kassan beställandes älgfärsbiffar är Jörgen Nilsson, Birgitta Nilsson, Gunnel Örbäck och Lars-Göran Örbäck från Virserum.
– Det är jättetrevligt. Det lokala får en chans att visa upp sig och själv får man upptäcka ställen på hemmaplan som man kanske inte varit på innan, menar de.