När Astrid Lindgren fortfarande var Astrid Ericsson från Näs hände mycket av det som kom att forma hennes liv och ett storslaget författarskap. Hon fick jobb på Vimmerby Tidning, blev gravid med den betydligt äldre redaktören Reinhold Blomberg och födde sin son Lars i Köpenhamn, där han under sina första år växte upp i en fosterfamilj.
Biograffilmen om Astrid Lindgrens unga år har redan kantats av de kontroverser som ofta uppstår när en människas liv ska porträtteras i en fri tolkning.
Vid förhandsvisningen i Berlin i vintras blev filmen mycket väl mottagen och Alba August har hyllats för sin rollprestation. Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman har däremot riktat skarp kritik mot filmen och säger i en stor intervju i Tidningen Vi att Astrid Lindgren själv aldrig hade gått med på att den gjorts.
– Tiden i Vimmerby med skvallret, blickarna, föraktet och frågorna fick nog mamma att in i märgen förstå vad uppmärksamhet kostar. Hon flydde från Vimmerby och ville sedan aldrig mer bli föremål för den sortens intresse för hennes privatliv. Att det då ska ”skapas fritt” kring just den här tiden i Astrids liv känns absurt, säger Nyman och jämför med filmerna om till exempel Borg och Churchill, där man fokuserat på vad männen åstadkommit, istället för deras privatliv.
Regissören Pernille Fischer Christensen säger i en intervju i Filter #63 att händelsen med Lasse varit så viktig för Astrid Lindgrens sätt att skriva.
– Astrid själv sa att hon kanske hade blivit författare även om det inte hänt, men inte en lika bra sådan. Den som gör en biografi kommer alltid in med sitt eget liv och sitt eget sätt att tänka, så jag gör inte anspråk på att berätta sanningen om Lindgrens liv, men jag ville peka på något som var superessentiellt.
Nu återstår att se hur stor dragningskraft den omdiskuterade filmen har på biopubliken i Astrid Lindgrens hemstad.