Premiär: Intressanta nyheter från tidningsarkivet

Vad hände egentligen för 10, 20, 30 och 40 år sedan? Vi har grävt i tidningsarkivet – och hittat många läsvärda artiklar från förr. Den här gången kan ni bland annat läsa om duktiga kockelever i Vimmerby och en storfångst i Hultsfred.

I dagens återblick kan ni läsa om nyheter från 1981 till 2011. Det står bland annat om skidungdomarna i Mörlunda, kockeleverna i Vimmerby och storfiskaren i Hultsfred.

I dagens återblick kan ni läsa om nyheter från 1981 till 2011. Det står bland annat om skidungdomarna i Mörlunda, kockeleverna i Vimmerby och storfiskaren i Hultsfred.

Foto: Kollage/Arkiv

Vimmerby2021-01-15 08:00

10 ÅR SEDAN:

* Det rådde ishalka i Vimmerby – vilket gjorde att olyckorna avlöste varandra. Varje dag var det tre-fyra personer som fick uppsöka hälsocentralen efter att ha ramlat omkull. Som en följd av det luriga vintervädret var det rekordmånga som köpte halkskydd.

– Allt vi får hem går åt. Idag är det verkligen inte bara äldre damer som vill ha halkskydd, sa Sigyn Karlsson på Apoteket.

undefined
2001. Tobias Ekström och Johan Axelsson.

20 ÅR SEDAN:

* Tobias Ekström och Johan Axelsson på Restaurangskolan i Vimmerby var uttagna till SM för kock- och serveringselever. Det var en stor merit för både skolan och eleverna. Om de var nervösa? Nä, inte särskilt.

– De här killarna är lugna som filbunkar, sa Jonas Andersson som coachade duon.

30 ÅR SEDAN:

* Biblioteket i Hultsfred köpte in 60 videofilmer, till en kostnad av 30 000–40 000 kronor. Bland utbudet fanns bland annat "Mio min Mio" och "Jakten på den försvunna skatten". Det kostade 15 kronor för Hultsfredsborna att hyra en film.

– Det här är bara en början. Vi har som målsättning att utvidga den här verksamheten med tiden. Men vi tar det lite försiktigt till att börja med, sa bibliotekschefen Bengt-Åke Kjell.

* Kriget i Mellanöstern gjorde att många svenskar började samla på sig bensin.

– Folk har faktiskt hamstrat bensin den senaste tiden och många är oroliga för en prishöjning. De tankar full tank och fyller dunkar och fat mycket mer än i vanliga fall, sa Katarina Sjöberg på BP i Vimmerby.

undefined
1981. Skidungdomar i Mörlunda.

40 ÅR SEDAN:

* Det fanns många lovande skidåkare i Mörlunda. På bilden ser ni några av dem. I mitten av januari, 1981, tränade gänget på en fin 350-metersbana vid fotbollsplanen i Lillesjö. 

– Skidintresset bara ökar. Ungdomen kommer i stora skaror, sa Arnold Svensson i nystartade Mörlunda/Målilla SKI.

* "Jag tog i så huggkroken raknade." Det sa Göran Nilsson i Hultsfred, efter sin lyckade fisketur på sjön Hulingen. Gäddan, som han stolt visade upp för tidningens fotograf, vägde hela tio kilo. Det krävdes många hål i isen för att få upp jättefisken.

* I mitten av 1970-talet instiftade Lions Club i Kisa ett uppmuntringspris. För 40 år sedan var det Rimforsa IF som belönades med 1 000 kronor. Det var Lions förste vice president Jörgen Lundgren som lämnade över pengarna i samband med RIF:s fotbollsavslutning i Godtemplargården.

undefined
1981. Göran Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!