Presidiets förslag: Vägra ansvarsfrihet

Fullmäktiges presidium föreslår att kommunstyrelsens förra ordförande Ingela Nilsson Nachtweij ska vägras ansvarsfrihet för 2019. Kritiken skärps också mot övriga kommunstyrelsen.

Fullmäktiges presidium ser allvarligt på bristerna i kommunstyrelens och särskilt på dåvarande ordförandens ansvar och föreslår att hon ska vägras ansvarsfrihet. Fr.v Gudrun Brunegård (KD) Leif Larsson (C) och Lennart Nygren (S).

Fullmäktiges presidium ser allvarligt på bristerna i kommunstyrelens och särskilt på dåvarande ordförandens ansvar och föreslår att hon ska vägras ansvarsfrihet. Fr.v Gudrun Brunegård (KD) Leif Larsson (C) och Lennart Nygren (S).

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-06-04 13:11

Men inte på ett sånt sätt att det motiverar anmärkning eller nej till ansvarsfrihet i den delen.

– Det som borde skett den 3 september när kommundirektören blev sjukskriven på grund av arbetsmiljösituationen skedde inte. Där brast man i arbetsmiljöansvaret och det faller särskilt tungt på ordföranden, men också på övriga kommunstyrelsen, säger Leif Larsson, ordförande i fullmäktiges presidium som lade fram sitt förslag på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Där klargjorde presidiet att man i stort samförstånd föreslår att den förra ordföranden i kommunstyrelsen vägras ansvarsfrihet för 2019 på de grunder som kommunrevisionen pekar på i sin revisionsberättelse. Det handlar i huvudsak om bristande ledarskap som satt samspelet mellan politik och tjänstemannaorganisationen ur spel.

– Politik är ett lagarbete. Det måste fungera och ordföranden måste jobba med sin kommunstyrelse och med förvaltningarna. Det har inte fungerat och det har påverkat kommunen negativt. Men inte i sån omfattning att vi avser att lyfta något skadeståndskrav, säger Leif Larsson.

Ingela Nilsson Nachtweij skriver i ett SMS att KF:s presidie agerade som ansvariga för arbetsmiljön under hela september och förbjöd henne att agera och att vistas i Stadshuset. I övrigt hänvisar hon till den förklaring hon lämnat till presidiet. Där hon bland annat skriver att det saknas grund för att lägga ansvaret för arbetsmiljöfrågorna på henne personligen.

– På den punkten har hon fel, i andra delar står ord mot ord. Men en sak är klar det här handlar om betydligt mer än en konflikt mellan två personer, säger Leif Larsson.

Presidiet har gått igenom alla handlingar i ärendet från granskningsrapporten, revisionsberättelsen och de olika förklaringar som kommit in från den tidigare ordföranden och från andra ledamöter i kommunstyrelsen. Man har också haft underhandskontakter med de olika partigrupperna.

– Vi vill lägga ett förslag som vi känner har stöd i fullmäktige och det känner vi att vi har med det här förslaget, sen får vi se hur de 49 ledamöterna röstar, säger han.

Beslutet tas på fullmäktiges sammanträde den 15 juni. Ett stort antal ersättare kommer att kallas eftersom samtliga ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen är jäviga och får inte delta i beslutet.

– Men alla får delta i debatten innan beslutet, säger han.

I en förklaring till fullmäktiges presidium skriver Ingela Nilsson Nachtweij bland annat att det saknas grund för att lägga ansvaret för arbetsmiljöfrågorna på henne personligen. Hon har också omfattande synpunkter på innehållet i granskningsrapporten.

Det räckte inte för att vända på fullmäktiges presidium.

Den 15 juni ska kommunfullmäktige fatta det avgörande beslutet om förslaget.

Presidiet med fr.v: Gudrun Brunegård (kd), Leif Larsson (c) och Lennart Nygren (s).
Presidiet med fr.v: Gudrun Brunegård (kd), Leif Larsson (c) och Lennart Nygren (s).
Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!