Prestigefyllt pris till Kristina på Ingebo

Inkomster till skogsägare kan komma från så många fler ställen än bara via massaved och timmer. Fråga Kristina Lindelöf på Ingebo hagar. För sitt arbete med gården tilldelas hon nu det prestigefyllda priset Guldyxan på SkogsElmia.

Kristina Lindelöf på Ingebo hagar har tilldelats det prestigefyllda priset Guldyxan.

Kristina Lindelöf på Ingebo hagar har tilldelats det prestigefyllda priset Guldyxan.

Foto: elmström

Vimmerby2019-06-04 11:03

Årligen utser Land Skogsbruk, LRF Skogsägarna och Elmia vinnaren av priset Guldyxan. Temat för 2019 års Guldyxa, som delas ut på SkogsElmia i Jönköping nu på fredag, var mångbruk – att tjäna pengar på att nyttja andra värden i skogen än bara massaved och timmer.

Valet föll till slut på Kristina Lindelöf, som driver gården Ingebo hagar utanför Vimmerby. Detta var tidningen Land Skogsbruk först med att rapportera.

– Jag är fortfarande helt omtumlad, men oj vad roligt det är att bli överraskad. Jag fick reda på det för några veckor sedan, och det var absolut ingenting som jag trodde eller ens funderade på, säger hon.

Varför tror du att just du tilldelas priset?

– Det handlar väl om att vi använder många sätt att bruka skogen. Det kan vara allt från att ta reda på virke för eget bruk och samla gärdesgårdsmaterial till att samla slöjdvirke och roliga rötter. Sedan driver vi ju en del andra verksamheter på gården också.

Förutom äran får Kristina också en yxa samt 10 000 kronor.

– Det är så många som har bidragit till att skapa den här mångbruksgården, så priset vill jag dela med hela gänget. Tillsammans ska vi göra en utflykt lite längre fram, berättar hon.

Men först bär det alltså iväg till Jönköping.

– Vi är bjudna på en natt i en svit, sedan är det prisutdelning på fredag. Under de tre veckorna som har gått sedan jag fick beskedet att jag vunnit priset har vi inte hunnit fira, det ska vi ta oss tid till nu.

Motivering

"Till Ingebo hagar med rödmålade hus, gärdesgårdar, vandringsleder, brukad och även näst intill orörd skog välkomnar Kristina Lindelöf och hennes döttrar tusentals besökare varje år.

Kristina Lindelöf är en engagerad skogsägare som med ett aktivt skogsbruk som bas utvecklat sitt företag med inkomst från mer än massaved och timmer. På gården hyr hon ut boende, det finns ett sommaröppet café och en gårdsbutik. Kristina brinner för att visa besökarna allt man kan göra med skogen och allt det som finns där. Hon är en mångbrukare som är väl värd Guldyxan 2019."

I juryn för Guldyxan 2019 har Magnus Kindbom, LRF Skogsägarna, Mattias Pontén, Elmia, och Marie Henningsson, Land Skogsbruk ingått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!