Filmvisning med pridetema lockar ungdomar till Fabriken

"Det blir många tankar och åsikter", säger fritidsledaren Olle Palmér. Just nu pågår Pride i länet och i Vimmerby anordnas flera evenemang för att uppmärksamma ämnet.

Olle Palmér, fritidsledare på Fabriken med en av de eftertraktade Prideflaggorna.

Olle Palmér, fritidsledare på Fabriken med en av de eftertraktade Prideflaggorna.

Foto: Privat

Vimmerby2024-09-14 12:00

Prideflaggorna vajar över Vimmerby. Arrangemanget Southeast Pride är inne på sin andra vecka och Vimmerby Tidning har pratat med fritidsledaren på Fabriken, Olle Palmér, om hur han tror att man kan engagera ungdomarna.

– Det finns ett stort behov av att få prata och reflektera bland unga idag, säger Olle Palmér.

Fabriken anordnar diskussionskvällar kontinuerligt under året för ungdomar mellan 13 och 17 år. På fredagskvällen var temat "Att vara den jag är genom livet", vilket också är årets slogan under Prideveckorna.

– Det blir många tankar och åsikter om hur man kan öka förståelsen i samhället för HBTQI-personers rättigheter och stämningen brukar vara god, säger Olle Palmér.

Innan mötet såg man tillsammans filmen "Min pappa Marianne" av regissören Mårten Klingberg. Det är en dramakomedi om en pappa som kommer ut som transperson, med Rolf Lassgård i huvudrollen. Förändringen är något som hans vuxna dotter har svårt att acceptera. Filmen bygger på boken Ester Roxbergs självbiografiska bok "Min pappa Ann-Cristine".

– Det är viktigt att nå ut till ungdomar. Både film och fika är ett sätt att locka fler till våra träffar, säger Olle Palmér.

Han berättar också att de bakar fikabrödet tillsammans för att öka känslan av gemenskap, liksom när de lägger pussel med pridetema.

Flaggorna som nu finns runt om i Vimmerby har visat sig vara ett lovligt byte.

– Det händer att de försvinner. Vi tror det främst handlar om att de är så stora och fina och att man helt enkelt vill ha en själv, säger Olle Palmér.

Den 18-25 september kommer en utställning med HBTQI-tema på besök till Fabriken. Den är öppen för allmänheten.

Även Vimmerby bibliotek har aktiviteter under Southeast Pride-veckorna. Förutom informations- och bokbord finns digitala tipsrundor som placerats ut på 18 platser i kommunen, varav 12 i tätorten. Tipsrundorna innehåller frågor på temat Pride med två olika svårighetsgrader.

"Pride handlar om mänskliga rättigheter, acceptans och jämlikhet. Det är ett tillfälle att fira framsteg och positiv utveckling för HBTQI-personers rättigheter, såväl som för att föra kampen för jämlikhet vidare", skriver Vimmerby kommun på sin hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!