Prinsessan som räddar prinsen redo för publiken

Ett års arbete närmar sig final. Premiärnerver har måhända inte börjat dallra ännu - men de 19 tonåringar som levt med Prins Hatt sedan förra våren är snart redo att möta publiken. - Vår tolkning handlar om unga tjejer ska lita till sig själva och sin inre röst, säger Agneta Regell, konstnärlig handledare som svarat för dramaturgi, regi och scenbild.

Vimmerby2005-02-02 08:22

"Prins Hatt under jord" har premiär på Tullportsteatern den 11 februari. Ytterligare en offentlig föreställning ges den 13 februari. Därefter spelas skolföreställningar för kommunens elever i årskurs tre-fem.
Ett år har alltså den unga ensemblen arbetat med föreställningen.
- Inte bara av godo, det blir lite utdraget mellan varje möte och då får vi lägga tid på uppvärmning och nedtrappning varje gång. Ibland kan det vara lättare att jobba intensivt åtta veckor åtta till fem, säger Agneta Regell.

Otaliga varianter
Utgångspunkten har varit att deltagarna själva skulle skapa föreställningen med allt vad det innebär av tankar kring text, dramaturgi, tal, dans och musik. Under hela första terminen jobbade man med dramaövningar, röstträning och improvisation.
Uppsättningen har bokstavligen vuxit fram ur gemensamt bollande av idéer och viljor.
"Prins Hatt under Jord" är en gammal folksaga som berättats och dramatiserats otaliga gånger - det lär finnas inte mindre än 1 500 varianter av den klassiska berättelsen.
- Den äldsta versionen, den om Amor och Psyke, går tillbaka till den grekiska mytologin och återberättas av den romerske skalden Apulejus på 200-talet.
Till Sverige kom just den versionen i slutet av 1600-talet.
En variant av sagan är 1700-talsberättelsen om "Skönheten och Odjuret", som väl många barn känner igen från Disneys tecknade film.
- Det finns också en småländsk version, som var en av Astrid Lindgrens älsklingssagor, nedskriven av häradsmålaren Sven Sederström.
Vår uppsättning bygger på Hyltén-Cavallius version från 1800-talet, återberättad av Gudrun och Jörgen Sahlgren.
I Kulturskolans projekt har ensemblen särskilt tagit fasta på prinsessans väg genom mörka skogar och öde landskap, för att finna räddningen för sig och sin käraste prins.
- Att det för en gångs skull är prinsessans som räddar prinsen är ju lite viktigt och budskapet är väl att tjejer måste lita på sin egen kraft, inte lyssna så mycket på avundsjuka systrar - eller det som står i Starlet - och att man ska handla därefter. Den som bryter ett löfte får dra bitter lärdom av det, spotta i händerna och gå vidare.
Uppsättningen är Kulturskolans första sceniska projekt, men kan också ses som ett första prov på en samverkansmodell som skulle kunna vara en del av den konstnärliga barn- och ungdomsteatern i Vimmerby.
- Prins Hatt blev möjligt genom att olika organisationer samarbetat ekonomiskt, pedagogiskt och konstnärligt.
Kulturskolan finansierade musik-, dans- och sångledare och lokal, Komedianterna bistod med replokal och teknisk expertis, Vimmerby Akademien bekostade konstnärlig projektledare och Astrid Lindgrens Hembygd säkrade produktionskostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om