Prisas för husrenovering

Henrik och Mikael Dunge får Bevara Vimmerbys byggnadsvårdsdiplom 2010 för sin upprustning av "Ståhls hus". - Det är ju roligt att folk uppskattar det vi gjort med huset, säger bröderna.

Vimmerby2010-04-30 06:18

Ståhls hus kallas det i folkmun och de flesta Vimmerbybor vet precis vilket man menar. Det där stora, vid Åbro Bryggeri.
Numera kan man lägga till; det där som blivit så fint.
Så fint att Mikael Dunge och Henrik Dunge får byggnadsvårdsdiplomet 2010 av föreningen Bevara Vimmerby. Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri, är förvisso van att få både utmärkelser och medaljer, men då brukar det handla om de maltiga drycker som lämnar familjebryggeriet.
- Det här är kul, riktigt roligt.
Mikael Dunge, arkitekt i Uppsala, är också glad över uppskattningen. Och nöjd med resultatet.
- Om folk skulle bo där måste vi hitta en kombination med modern standard, utan att slå ihjäl huset. Och det blev precis som det skulle - riktigt bra. Huset har fått tillbaka sin karaktär.

Takmålningar
Och visst ryms både det ursprungliga och det moderna i det nyrenoverade huset. Här finns både imponerande takmålningar som restaurerats av mestadels på ryggen liggande hantverkare och bredbandskontakter, supermoderna kök och trappräcken med plexiglas samsas fint med kakelugnar.
Det här har också Bevara Vimmerby tagit fasta på i sin motivering, som lyder:
"Mikael och Henrik Dunge har på ett förtjänstfullt sätt tagit initiativ till att från grunden och mycket pietetsfullt låta restaurera det sekelskiftesgamla bostadshuset invid Stångån. Fina originalmålningar i taket, ståtliga kakelugnar, vacker stavparkett, dubbeldörrar med originalfärg och bevarade yttre fönsterbågar förhöjer känslan av både stil och historia. En strävan har varit att behålla det gamla och ändå göra det modernt. Med kompetens, kunskap och engagemang har det anrika behållits på såväl byggnad som trädgård."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om