Priserna på skogsmark går ner

Priserna på skogsmark har sjunkit med drygt fyra procent under första halvåret i år. Det motsvarar ungefär tio kronor per skogskubikmeter. Samtidigt ligger dagens priser i snitt 73 procent högre än för tio år sedan.

"Vi ser en liten dipp, men skog är en bra invstering, säger Magnus Engström.

"Vi ser en liten dipp, men skog är en bra invstering, säger Magnus Engström.

Foto:

Vimmerby2013-08-30 06:41


Det här visar LRF-Konsults redovisning över prisutvecklingen på skogsfastigheter under första halvåret 2013.
- Vi ser en liten dipp, men det är fortfarande på en mycket hög nivå. Priset har legat och pendlat mellan 500 och 540 kronor per skogskubikmeter sedan 2009, analyserar Magnus Engström, mäklare hos LRF-Konsult i Vimmerby.
Nedgången med 4,2 procent under januari till juni innebär att snittpriset på skogmark i Småland sjunkit med tio kronor till 529 kronor.

Tufft på marknaden
Magnus Engström ser flera faktorer som ligger bakom nedgången.
- Vi har sett en nedåtgående trend på råvarupriset i över ett år. Det bottnar i lägre efterfrågan på både trävaror och produkter från massaindustrin. Det är klart att det också på verkar markpriserna. Samtidigt ligger priset i Smålandregionen på en fortsatt hög nivå, säger han. Dagens 529 kronor kan exempelvis jämföras med 306 kronor per skogskubikmeter för tio år sedan.
LRF:s siffror grundar sig på alla genomförda försäljningar av skogsmark som gjorts under januari till juni i år. När det gäller priset på en specifik fastighet är statistiken bara ett riktvärde.
- Det är många faktorer som påverkar. Virkesförråd, läge, nära en tätort, gärna vid en sjö och att marken är sammanhållen och inte uppdelad i flera skiften driver upp priset, bedömer Magnus Engström.
Priserna är fortfarande högst i södra Sverige och lägst längst i Norr. Däremot ligger skogspriserna mer stilla i mellersta delen av landet. Där är minskningen 1,6 procent i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om