PRISET: 3,6 miljoner för markintrång

Den närmare tre år långa tvisten mellan fastighetsbolaget Mokullan AB och Vimmerby kommun är över. I fredags gick rätten att överklaga domen från mark- och miljödomstolen ut och ingen av parterna hade då valt att göra det. Domen som nu vunnit laga kraft innebär att fastighetsbolaget Mokullan tillerkänns cirka 3,6 miljoner kronor.

Ingvar Bäckman är fastighetschef inom Mokullan som nu blåser av striden med kommunen om markintrånget på bolagets fastighet vid Vimmerbyallén.

Ingvar Bäckman är fastighetschef inom Mokullan som nu blåser av striden med kommunen om markintrånget på bolagets fastighet vid Vimmerbyallén.

Foto:

Vimmerby2016-08-09 06:00

I närmare tre år har Vimmerby kommun och fastighetsbolaget Mokullan AB tvistat om kommunens expropriering av fastigheten Flundran 18 i Vimmerby, på vilken bland annat Lantmännen och Granngården är belägna. Tvistemålet har avsett den summa som kommunen skulle betala Mokullan AB, då de båda parterna har använt sig av olika värderingsmodeller.

Via lantmäteriet hamnade ärendet till slut hos mark- och miljödomstolen, som dömde Vimmerby kommun att betala cirka 3,6 miljoner kronor till Mokullan AB för expropriering och markintrång – en betydligt lägre summa än de cirka 8,5 miljoner kronor som fastighetsbolaget Mokullans advokater, med inriktning på värdering, ansåg vara riktig. Större däremot än de 2,7 miljoner som kommunen hade gått med på att betala.

”Nu släpper vi det”

I fredags gick rätten att överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen ut, och då stod det klart att ingen av parterna hade valt att göra det.

– Våra jurister rekommenderade oss att överklaga, men efter moget övervägande beslutade vi att inte göra det, berättar Ingvar Bäckman, fastighetschef på Mokullan AB.

– Anledningarna till det var egentligen två – längden som ärendet har pågått och Vimmerby kommuns ekonomi, säger han.

Kommunen förloraren

– Vi menar fortfarande att vi är berättigade 8,5 miljoner för exproprieringen och inte de 3,6 miljoner som vi har tilldömts. Om det hade varit i en annan stad så hade vi garanterat fortsatt att bråka, men nu släpper vi det här, säger Bäckman.

Ingvar Bäckman menar att den stora förloraren i den här tvisten är Vimmerby kommun och dess invånare.

– I och med exproprieringen blev kommunen av med ett antal arbetstillfällen, då Smålands Bilauktioner valde att flytta sin försäljning av bilar och jordbruksmaskiner. Det påverkade även serviceföretag som hade Smålands Bilauktioner som stor kund, besöksnäringen som miste cirka 2500 årliga besök till staden i samband med hämtning av utauktionerade bilar, samt framtida planer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om