"Priset ska ut i världen - då måste man vara flexibel"

- Vi har inte uppdraget att främja Vimmerby eller Astrid Lindgrens Näs - men vi har alla möjligheter att göra det när pristagaren kommer till Sverige, säger Helen Sigeland, kanslichef för ALMA-priset på Statens Kulturråd.Hon tycker att det är helt naturligt att man prövar en ny plats för tillkännagivandet.- Priset ska ut i världen. Då måste man vara flexibel. Hur det fungerar på Kungliga biblioteket vet vi inte än, det finns ju ingenting som säger att man måste göra som man alltid gjort.

Helen Sigeland.

Helen Sigeland.

Foto:

Vimmerby2013-11-19 08:05


Helen Sigeland, kanslichef för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är lite förvånad över reaktionerna från Vimmerby.
- Det vi ser är att vi lägger betydande ekonomiska och personella resurser på ett evenemang som egentligen är väldigt litet, 30-40 minuter, för att tillkännage pristagaren. Det viktigaste evenemanget och den del Vimmerby skulle kunna utveckla ännu mer är pristagarveckan, då pristagaren kommer till Sverige och tillbringar två dagar i Vimmerby.

Fler i Stockholm
Hon säger att hon aldrig sagt att det är för långt för journalister att åka från Stockholm till Vimmerby.
- Det har jag inte, och där tycker jag debatten hamnat på en väl låg nivå. Men visst - det finns fler journalister i Stockholm. Om de kommer till Kungliga biblioteket återstår att se. Vi vet ju inte hur det kommer att fungera, förrän vi provat. På Kungliga biblioteket finns Astrid Lindgrens arkiv som sedan 2005 är ett av UNESCO utsett världsminne, det är det nog många som inte känner till. På så sätt ligger fokus på Astrid Lindgrens litteratur och det är ju den som är grunden för hennes berömmelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om