Prislapp på kommunal service

Kommunen utreder ett nytt styrsystem för hur resurserna ska fördelas mellan olika nämnder och verksamheter. Det kan innebär att all kommunal service kommer att prissättas och utifrån det ska nämnderna få sina budgetramar i framtiden.

Vimmerby2011-10-04 06:21

- Ett sånt system bygger på att det räknas fram en kostnad för till exempel en elev i skolan eller en åldring i omsorgen och så anslås det pengar efter hur många elever eller åldringar det finns i verksamheten, förklarar Micael Glennfalk, M, principen i det fördelningssystem kommunen intresserar sig för.

Resultatsystem
I dag finns ett resultatöverföringssystem som innebär att nämnderna kan få reservera pengar från ett överskott och ta med sig till kommande år, eller att man har tre år på sig att återställa ett underskott.
Fullmäktige har dock visat sig benäget att då och då låta nämnder slippa undan återbetalningskravet, det har också förekommit att nämnder fått avslag på förfrågan att ta med sig pengar till nästa år.
- Med ett system med prissättning på all kommunalservice blir det en bättre återkoppling när omfattningen på verksamheten skiftar. Låt säga att elevantalet minskar mellan två år, då vet man att si eller så mycket ska anslaget också minska då, eller tvärtom om exempelvis antalet åldringar ökar, då ska omsorgsnämnden ha si eller så mycket mera pengar, säger Glennfalk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om