Prislappen för brott och olyckor

Alla olyckor och våldsbrott som sker i Vimmerby kostar samhället 121 miljoner kronor om året. En fjärdedel, 30 miljoner, drabbar kommunen och landstinget.
Vimmerby faller också till plats 198 i säkerhetsindex.

Vimmerby2012-12-05 07:30

Det här visar den årliga trygghetsundersökning som Sveriges kommuner- och landsting gör.
I undersökningen speglas en rad olika säkerhetsrisker som bränder, våldsbrott, stölder och personskador i samband med alla sorters olyckor.
Totalt sett faller Vimmerby kommun 36 placeringar i säkerhetsindex jämfört med föregående år, från plats 162 till plats 198.
Hultsfred, Högsby, Emmaboda och Borgholm är de kommuner i Kalmar län som ligger sämre till än Vimmerby kommun i säkerhetsindex.
En förklaring till det torde vara att Hultsfred, Emmaboda och Borgholm har stora evenemang i festivaler och exempelvis midsommarfirandet, något som starkt påverkar när antalet brott slås ut per invånare.
Antalet utvecklade bränder i byggnad ligger över det modellvärde som används som grund i sammanställningen, Vimmerby får 1,10 i förhållande till modellen. I övriga kategorier som våldsbrott, stölder och skadegörelse ligger Vimmerby i linje med modellen. Samtidigt har antalet personer som utbildats i att förebygga och hantera bränder ökat, något som ger Vimmerby godkänd nivå i det avseendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om