Prislappen: Frysskador för miljoner kalla vintrar

Nu finns det all anledning att se upp med frusna vattenledningar. Kalla vintrar brukar Länsförsäkringar Kalmar få in ett hundratal fall av frysskador på fritidsfastigheter.

Frysskador på vattenledningar avslöjas när isen tinar.

Frysskador på vattenledningar avslöjas när isen tinar.

Foto: Lasse Linusson

Vimmerby2021-02-16 06:00

Några dagar till blir det minusgrader i Vimmerby och angränsande kommuner, enligt SMHI. Men till fredagen kan det töa och på söndag väntas det bli sju-åtta grader varmt. Det är nu det avslöjas om det slarvats med tillsynen av fastigheters vattenledningar och om förberedelserna för den kalla säsongen varit bristfälliga. Så länge kölden håller i sig märks inte sprickor i sönderfrusna ledningar, men när värmen kommer flödar vattnet fritt.

– Än så länge har vi inte fått in några rapporter om frysskador, men det är naturligt med tanke på det kalla väderläge som rått. Men tidigare kalla vintrar har det rört sig om hundra eller fler frysskador, bara på fritidsfastigheter, säger Henrik Larsson, analytiker vid Länsförsäkringar Kalmars skadeavdelning.

Bolaget är marknadsledande i Kalmar län, med 64 procent av villorna och 58 procent av fritidshusen försäkrade. I Vimmerby är andelen ännu högre, varför bolagets skadeavdelning har förutsättningar att ge en god bild av skadesituationen i området.

Henrik Larsson har för tidningens räkning gått igenom skadestatistiken för de senaste tio åren. Milda vintrar, som den för ett år sedan, har skadefrekvensen av naturliga skäl varit blygsam. Men för vardera åren 2010, 2011 och 2012 fick Länsförsäkringar in rapporter om mer än 100 frysskador i fritidshus, mer eller mindre allvarliga. Det sammantagna skadebeloppet har de åren hamnat på mellan fyra och fem miljoner kronor.

– De flesta fallen har handlat om hus på Öland, men i materialet finns också skadeärenden från till exempel Vimmerby och Hultsfred, kommenterar Henrik Larsson.

Och utan att ge mer detaljer nämner han ett skräckexempel på hur det kan se ut:

– Där kunde man åka skridskor inomhus efter att det hade återfrusit.

Försäkringsbolagens gemensamma första råd till fastighetsägare är att stänga och tömma vattensystem i hus när vattnet inte används. Nästa råd är att hålla tillräcklig ställvärme. Länsförsäkringar anger 15 grader, vilket är ett villkor.

– Det kanske kan tyckas mycket, men blir det många minusgrader utomhus behöver man säkerhetsmarginal om badrum och andra känsliga utrymmen ska klara sig, säger Henrik Larsson.

Försäkringsbranschen uppmanar också till uppsikt över känsliga tak när det blir stora snömängder; altaner och pool-anläggningar inte minst.

Påskbesöket i fritidshuset kan bjuda på en obehaglig överraskning om ledningarna frusit sönder. Kalla vintrar i Kalmar län brukar ett hundratal fastighetsägare drabbas av frysskador.
Påskbesöket i fritidshuset kan bjuda på en obehaglig överraskning om ledningarna frusit sönder. Kalla vintrar i Kalmar län brukar ett hundratal fastighetsägare drabbas av frysskador.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!