Väderlek och världsläge påverkar ridskolan

Stigande priser på el, foder och drivmedel påverkar hästbranschen. Vissa ridskolor väljer att höja sina terminsavgifter till hösten för att möta utvecklingen.

Emma Johansson uppe på hästen Faust tillsammans med ridskolechefen Agneta Egermo.

Emma Johansson uppe på hästen Faust tillsammans med ridskolechefen Agneta Egermo.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-08-06 12:00

Agneta Egermo, ridskolechef på Tuna Ridskola, berättar att hennes hästar brukar kunna gå ute och leva på gräs fram till september. Men det varma, torra vädret har lett till dålig återväxt efter första skörden, och gräset börjar ta slut.

– Vi har redan börjat fodra med det som vi skulle ha använt i september/oktober. Det går åt mycket, säger Egermo.

Hon är dock inte särskilt orolig för att de ska stå utan foder, som de gjorde under den varma sommaren 2018.

– Eftersom jag har ganska bra kontakter här är mitt foder inför vintern i princip redan säkrat, men jag vet inte vad det kommer att kosta.

Egermo menar att eftersom de stora prisökningarna på el, drivmedel och foder sker just nu har de inte hunnit påverka henne särskilt mycket. Men då de använder diesel till sina traktorer och allt annat runtomkring också blir dyrare är hon medveten om att det kan göra det på längre sikt.

Hur kommer det att påverka era ridskolepriser till hösten?

– Inte särskilt mycket tror jag. Det kanske blir en liten prishöjning, men inget stort. Vi bor ju här ute i bushen och då går det inte att ta vilka priser som helst heller, skrattar Egermo.

De flesta av hennes ridskoleelever kommer från Vimmerby och Hultsfred, och många av dem ridit på gården länge. Egermo tror inte att en liten prisökning kommer att leda till att särskilt många av dem droppar av, även om hon är medveten om att deras privatekonomi också påverkas av världsläget.

Det torra vädret gör att gräset växer dåligt, vilket på sikt leder till en brist på foder.
Det torra vädret gör att gräset växer dåligt, vilket på sikt leder till en brist på foder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!