Prisstegringar slår hårt mot äggproducenter

Den prisstegring som märkts av på sistone börjar göra avtryck på flera håll. Äggproducenter har fått en allt tuffare tillvaro.

En kartong med ägg kostar inte som förut.

En kartong med ägg kostar inte som förut.

Foto: Sofie Olsson

vimmerby2022-08-01 06:00

De senaste månaderna har sett ökade priser på alltifrån bränsle till spannmål och livsmedel. Ägg och mejeriprodukter är inget undantag. De ökade produktionskostnaderna har satt marken i gungning hos lokala äggproducenter. Vimmerby Tidning har pratat med några av äggproducenterna i närområdet. 

Har dina ägg blivit dyrare? 

– Oh ja. Men jag har höjt priset successivt. Mina ägg kostar 50 öre mer per styck jämfört med tidigare. Jag måste höja eftersom fodret blivit dyrare, säger Bo Davidsson som driver Skäfshult ägg i Södra Vi. 

Bo Davidsson berättar att hans äggförsäljning har minskat med en fjärdedel. Han är en relativt liten äggproducent med sina 1500 höns. 

– Jag hade 3000 höns tidigare. Men det är inte aktuellt att beställa fler höns, delvis på grund av den minskade försäljningen. 

Han nämner att fodret som han köper in har blivit dubbelt så dyrt sedan kriget bröt ut i Ukraina. 

Den pågående fågelinfluensan runt om i landet är ytterligare ett orosmoment för Bo Davidsson. 

– Den har blossat upp nu även på västkusten. Och det var ett jätteutbrott för ett år sedan i Mönsterås. Om någon höna blir smittad så måste alla slaktas. 

Vimmerby Tidning har stämt av situationen med ytterligare en äggproducent, inte långt från Södra Vi. Haythem El-Amri har 8 500 höns vid Storebro Ägg och säljer 54 000 ägg i veckan. Det mesta säljs till Gotlands Ägg. Men han har även en äggbod där försäljning sker till privatpersoner. 

Vad kostar dina ägg? 

– De kostar 80 kr för en platta om 30 ägg. Tidigare tog jag 60 kronor, säger Haythem El-Amri som driver Storebro Ägg. 

Även han beskriver en situation där produktionskostnaderna blivit dyrare. Det sojafria foder som han köper in kostar numera nästan 7 kronor kilot jämfört med ett tidigare pris på 3:50 kronor. Han förtydligar att det inte enbart är foderkostnaderna som påverkat priset på äggen.  

– Hönsen som jag köper kostade tidigare 50 kronor. Nu är de uppe i nästan 70 kronor.

Hans kunder är inte helt nöjda över att äggen blivit dyrare och höjningarna påverkar honom på ett personligt plan. 

– Jag känner inte på samma sätt som förut. Det känns oroligt. Jag tänker på de människor som drabbas av att allt har blivit dyrare.

 Är du orolig för att dina höns ska drabbas av fågelinfluensan? 

– Nej, mina höns är vaccinerade mot fågelinfluensan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!