Professorn: "Helt i linje med det vi förväntar oss"

Vattennivån i Stångån är så låg att det inte går att paddla kanot genom vissa passager. "Sannolikt en del av en pågående trend", menar David Bastviken, professor i miljöförändring.

Robert Soowik sjösätter kanoter i Åstad. "Från juli kommer mina gäster paddla från Försjön istället, de fastnar ju här uppe", säger han.

Robert Soowik sjösätter kanoter i Åstad. "Från juli kommer mina gäster paddla från Försjön istället, de fastnar ju här uppe", säger han.

Foto: Henrik Nestor

Vimmerby2020-06-28 18:15

Stångån porlar fridfullt nedanför Tage Åbergs brygga i Åstad. Men ån ser inte ut som den gjorde när Åberg flyttade dit för drygt tio år sedan. Vassen är hög och vattenståndet är flera decimeter lägre än normalt.

– Vattnet brukar nå upp till strax under bryggan, säger Åberg och pekar.

Robert Soowik på Smålandsbyn som är i färd med att sjösätta ett gäng kanoter ett stenkast från Åbergs brygga, har under de senaste åren noterat samma sak:

– I juli kommer mina gäster paddla från Försjön istället för Åstad, de fastnar ju här uppe, säger han.

– Så har det varit tidigare somrar när det varit dåligt med regn, men det har successivt blivit allt mindre vatten. Efter 2018 har det blivit klart sämre, med dåliga vintrar och lite snö och så.

Christina Karlberg, kommunikationschef på Länsstyrelsen Kalmar län som observerar både Emån och Stångån, bekräftar att de låga flödena gäller båda åarna.

– Det har inte varit någon återhämtning sedan 2016, säger hon.

– Lite nederbörd i kombination med värme. Framförallt har vi inte haft någon snö, det viktigaste är höstregnen och snön.

Den troliga orsaken till de låga flödena är klimatförändringarna, menar Karlberg. Ett varmare klimat och mindre nederbörd leder till att vattendragen inte fylls på.

Men ännu kan ingen fastställa till hundra procent att vattenståndet är orsakat av klimatförändringarna. David Bastviken, professor i miljöförändring vid Linköpings universitet förklarar:

– Det går inte att säga med säkerhet att det här specifika fallet har med klimatförändringarna att göra, säger han.

– Vi kan bara tolka trender och genomsnitt. Först när man ser att det är en längre trend kan man börja prata om det i termer av klimatförändringar.

Bastviken understryker att det förekommer variation mellan olika år av flera orsaker, men är ändå tydlig med att det sker en förskjutning av klimatet åt det varmare hållet. Han menar att exemplet med Stångån inte är förvånande.

– Det vi ser med låga vattenstånd och ökade skogsbränder är helt i linje med det vi förväntar oss av klimatförändringarna i vissa regioner. Flödena i Stångån är sannolikt en del av denna pågående trend. Enskilda år kan sticka ut på grund av andra orsaker, såsom korttidsvariation, men trenden är inte överraskande.

"Stångåns vatten brukar nå upp till strax under bryggan", säger Tage Åberg
"Stångåns vatten brukar nå upp till strax under bryggan", säger Tage Åberg
Fakta: Klimatförändringar

  Vart och ett av de tre senaste årtiondena har varit varmare än samtliga tidigare årtionden sedan 1850. På norra halvklotet har de senaste årtiondena sannolikt varit de varmaste på 1400 år.

  Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären är de högsta på åtminstone 800 000 år. Koncentrationen av koldioxid har ökat med 40 procent sedan förindustriell tid, i första hand till följd av förbränning av fossila bränslen och i andra hand på grund av förändrad markanvändning.

Källa: Naturvårdsverket / IPCC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!