Petra Whidottis (SD) omodererade kommentarsfält är en del av det flöde som dagligen möter oss på sociala medier. Vimmerby Tidning bad en oberoende expert förklara näthatet på sociala medier och hur det påverkar inom politiken.
– Först och främst vill jag säga att det är fruktansvärt med den typen av kommentarer som skett i det här specifika fallet och det är inte ett bra tecken i den demokratiska debatten. Kommentarsfältet inbjuder till interaktion och dialog, vilket är bra, men det inbjuder också till en slags hets, säger Per-Anders Forstorp, professor i kommunikation, medier och kultur samt källkritik vid Linköpings universitet.
Varför ser vi den här typen av kommentarer?
– Sociala medier tar fram det allra värsta ur oss och inbjuder till en typ av kommunikation som inte är civiliserad. Det låser in oss i olika världar med andra som tycker lika och där vi inte bryr oss om den andra sidans argument. Det gör att vi måste skrika ännu högre eller uttrycka oss ännu kraftfullare för att höras.
På vilket sätt påverkas politiker av sociala medier?
– Sociala medier har förstärkt de dåliga sidorna i det politiska samtalet och det förstärks ytterligare inför valet när det är kort om tid att påverka. Politiker kan då frestas till olika typer av utspel och kränkningar, säger Forstorp.