Ortens raggare, foton från förr, dansbanor och det ljuva 60-talet – flera av stadsmuseets utställningar har prickat in det folkliga, lokala och publiklockande.
Hur hittar man något som inte redan är gjort? Som kan intressera brett?
Valet föll på något så basalt som mat.
– Den utställning som hållit på längst i Sverige är ”Dukade bord” på Nordiska museet. Den öppnade 1955 och är fortfarande en av de mest välbesökta. Dessutom har vi en del föremål i våra gömmor som är matanknutna och idén att låta några människor presentera sin egen önskemiddag är ju väldigt rolig, säger Gunilla Gustafsson, som lägger sista handen vid utställningen ”Välkommen till bords”, som invigs på lördag.
Ett antal Vimmerbybor, däribland ALV:s vd Jocke Johansson och hälsogurun Inger Sand, har dukat med eget porslin, valt plats för middagen, meny och önskegäster. Konceptet känns säkert igen.
– Samma tema som i SVT:s Go’ kväll, det har vi klippt rakt av. Och jag tycker de inbjudna värdarna har gjort ett bra jobb. Extra kul är det att fem-sex-åringar från förskolan Lunden gör samma sak, men tar det ett varv längre genom att också tillverka mat och tallrikar i papier maché.
Utställningen lyfter det lokal restauranglivet med foton på Vimmerbyrestauranger från förr, kompletterade med minnen nedtecknade av Tommy Melvinsson och journalisten Sven Ekberg. Nutiden finns representerad i dagens ”Restaurangnätverket”.
– Äldst är Stadshotellet, som vad jag förstår har serverat mat i stort sett obruten kedja sedan 1868, det är imponerande.
Här finns också porslin från olika tidsepoker, menyer från både skolans värld och restauranger och recept som känns mer eller mindre gångbara idag.
Skådisen Erik ”Bullen” Berglund, som förknippas med klassisk burkkorv, var också matskribent. I en hörna kan man njuta av hans bananrecept. Vad sägs om banansallad med majonnäs? Stekta bananer med remouladsås? Eller varför inte en ”Fyffeslåda” med bananer, ansjovis, grädde, äggula och schweizerost?
– Kanske är det en smaksensation, säger Gunilla Gustafsson.
Inte fullt så utanför boxen är önskningen som formuleras så här:
”Min dröm är att bjuda Samir och Viktor på köttbullar och spiralmakaroner. Vi skulle sitta på ett flygplan som var på väg till Australien!”
Vem som funderar så ser man på utställningen, som pågår till 12 april.