Näktergalen fokuserar på mat

I helgen öppnar en ny utställning på Näktergalen och nu blir det en djupdykning i något så allmängiltigt som mat. Ett inslag är Vimmerbybor och förskolebarn som dukar upp önskemiddagar.
– Jag törs säga att vi har en utställning som vänder sig till alla. För äter, det gör vi ju allihop, säger museiföreståndare Gunilla Gustafsson.

Museiföreståndare Gunilla Gustafsson lägger sista handen vid utställningen "Välkommen till bords" som öppnar nu i helgen. Här sorterar hon receptkort av det slag som fanns i så gott som varje svenskt hem för några decennier sedan.

Museiföreståndare Gunilla Gustafsson lägger sista handen vid utställningen "Välkommen till bords" som öppnar nu i helgen. Här sorterar hon receptkort av det slag som fanns i så gott som varje svenskt hem för några decennier sedan.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2025-02-13 06:00

Ortens raggare, foton från förr, dansbanor och det ljuva 60-talet – flera av stadsmuseets utställningar har prickat in det folkliga, lokala och publiklockande.

Hur hittar man något som inte redan är gjort? Som kan intressera brett?

Valet föll på något så basalt som mat.

– Den utställning som hållit på längst i Sverige är ”Dukade bord” på Nordiska museet. Den öppnade 1955 och är fortfarande en av de mest välbesökta. Dessutom har vi en del föremål i våra gömmor som är matanknutna och idén att låta några människor presentera sin egen önskemiddag är ju väldigt rolig, säger Gunilla Gustafsson, som lägger sista handen vid utställningen ”Välkommen till bords”, som invigs på lördag.

undefined
Vem är det som står bakom den här julmiddagen? Ett välkänt Vimmerbypar som gärna har 25 gäster runt bordet.
undefined
Ännu en känd Vimmerbybo, som dukat upp. Här ska det bland annat bjudas på gubbröra och toast innan det blir grillbuffé. En av drömgästerna är Winston Churchill.
undefined
Vem är middagsvärden som helst bjuder in till kräftskiva vid sommarstugan?

Ett antal Vimmerbybor, däribland ALV:s vd Jocke Johansson och hälsogurun Inger Sand, har dukat med eget porslin, valt plats för middagen, meny och önskegäster. Konceptet känns säkert igen.

– Samma tema som i SVT:s Go’ kväll, det har vi klippt rakt av. Och jag tycker de inbjudna värdarna har gjort ett bra jobb. Extra kul är det att fem-sex-åringar från förskolan Lunden gör samma sak, men tar det ett varv längre genom att också tillverka mat och tallrikar i papier maché.

undefined
I utställningen blir det nostalgiska återblickar till gamla tiders restaurangliv i stan. Här legendariska Mjölkbaren, när den låg vid torget.
undefined
Johanssons pensionat låg precis vid kyrkterrassen.
undefined
Skolmatsedlar från förr som kanske väcker minnen.
undefined
Grillbaren Falken var ett populärt ställe i Vimmerby på 70-talet.
undefined
Bestick från Vimmerby Stadshotell, som serverat mat till Vimmerbybor och tillresta sedan 1860-talet.

Utställningen lyfter det lokal restauranglivet med foton på Vimmerbyrestauranger från förr, kompletterade med minnen nedtecknade av Tommy Melvinsson och journalisten Sven Ekberg. Nutiden finns representerad i dagens ”Restaurangnätverket”.

– Äldst är Stadshotellet, som vad jag förstår har serverat mat i stort sett obruten kedja sedan 1868, det är imponerande.

undefined
Museiföreståndare Gunilla Gustafsson lägger sista handen vid utställningen "Välkommen till bords" som öppnar nu i helgen. Här sorterar hon receptkort av det slag som fanns i så gott som varje svenskt hem för några decennier sedan.
undefined
Kokböcker och receptkort med några år på nacken.
undefined
"Mjölk bygger upp hälsa och styrka" är budskapet.

Här finns också porslin från olika tidsepoker, menyer från både skolans värld och restauranger och recept som känns mer eller mindre gångbara idag.

Skådisen Erik ”Bullen” Berglund, som förknippas med klassisk burkkorv, var också matskribent. I en hörna kan man njuta av hans bananrecept. Vad sägs om banansallad med majonnäs? Stekta bananer med remouladsås? Eller varför inte en ”Fyffeslåda” med bananer, ansjovis, grädde, äggula och schweizerost?  

– Kanske är det en smaksensation, säger Gunilla Gustafsson.

Inte fullt så utanför boxen är önskningen som formuleras så här:

”Min dröm är att bjuda Samir och Viktor på köttbullar och spiralmakaroner. Vi skulle sitta på ett flygplan som var på väg till Australien!”

Vem som funderar så ser man på utställningen, som pågår till 12 april.

undefined
Barn från förskolan Lunden har varit kreativa och skapat sina önskemiddagar i papier maché och trolldeg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!