Första mötet med föräldrar om nedläggning av skolor

"Det kunde varit mer dialog, nu blev det mest som en monolog där de körde sitt och sen fick vi några frågor." Det säger Emelie Karlsson, ordförande i föräldraföreningen i Tuna, efter första mötet med föräldragrupperna på de fyra skolor som utreds för eventuell nedläggning nästa år.

Tuna skola är en av fyra skolor i Vimmerby kommun där följderna av en nedläggning utreds. På tisdagskvällen hölls det första mötet med föräldragruppen på skolan.

Tuna skola är en av fyra skolor i Vimmerby kommun där följderna av en nedläggning utreds. På tisdagskvällen hölls det första mötet med föräldragruppen på skolan.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2023-10-18 16:49
undefined
Emelie Karlsson, ordförande i Tuna föräldraförening.

– De öppnade med att elevantalet sjunker i kommunens skolor. Det håller vi inte riktigt med om. I Tuna är det tvärtom, elevantalet håller sig och till och med ökar de närmaste åren, säger Emelie Karlsson.

Det får hon stöd för i de senaste statistiken Vimmerby Tidning fått från barn- och utbildningssatsningen. Den visar att Tuna skola ökar med tio elever från 45 till 55 fram till år 2028. Även Brännebro och Rumskulla skola ökar antalet elever under samma period. Däremot minskar antalet elever i Djursdala från 51 till 40, enligt prognosen.

Det är på de skolorna det nu hålls möten med kommunala tjänstemän och föräldragrupper. Första mötet hölls i Tuna på tisdagskvällen och ett 40-tal föräldrar deltog.

– Det var ett bra möte för att många kom och visade att vi har god sammanhållning och styrka i Tuna.Det hade kunnat vara mera dialog, nu fick vi sitta i grupper och tillsammans svara på hur vi tror att våra barn kan påverkas och hur vi föräldrar känner inför det de pratar om med en nedläggning. Sen var det en punkt övrigt där man kunde framföra mer tankar, säger Emelie Karlsson.

undefined
Ola Karlsson är chef på barn- och utbildningsförvaltningen och en av tre tjänstemän som i dagarna träffar föräldragrupper på fyra små skolor i kommunen för att ringa in följderna av en nedläggning av skolor och förskolor.

Förvaltningschefen Ola Karlsson var en av tre tjänstemän som mötte föräldrarna. Han tycker också det blev ett bra möte.

– Det märks att det är stort engagemang, sen hade vi lite olika ingångar. Vårt syfte är att samla in vårdnadshavarnas synpunkter på hur barnen kan komma påverkas om det skulle bli en nedläggning av en skola eller en förskola, för de känner sina barn bäst, och hur tror de att de själva som vårdnadshavare kan komma att påverkas av en nedläggning? Det är de frågorna vi vill ha svar på, sen hade vi en punkt övrigt, säger Ola Karlsson.

– Men många vårdnadshavare kom nog och tänkte att nu kan vi för fram allt vad vi tycker tänker och känner som argument för varför det där inte bör ske, men ett sånt möte var det ju inte. Sen vad som fördes fram under övrigt har vi inte hunnit att sammanställa ännu, säger han.

En övrig fråga som Emelie Karlsson gärna lyfter fram är de långa restiderna en nedläggning skulle innebära för elever i Tunatrakten.

– De är de som bor förbi Tuna och skulle få pendla en timma till Vimmerby. Det är inte hållbart, anser hon.

undefined
Tuna skola är en av fyra skolor i Vimmerby kommun där följderna av en nedläggning utreds. På tisdagskvällen hölls det första mötet med föräldragruppen på skolan.

Ola Karlsson beskriver att det var mycket diskussioner i föräldragrupperna och att föräldrarna är väldigt nöjda med sin skola och sin förskola.

– Vi är också stolta över våra verksamheter oavsett vilken ort de ligger i eller vilken storlek de har. Att vi tittar på just de här skolorna och förskolorna har inget med kvalité att göra, Vi har inte valt ut de fyra för att de är sämre eller bättre än någon annan, dyrare eller billigare än någon annan, utan det handlar bara om att barn och eleverna är i en storleksordning som innebär att de kan få plats på någon annan skola eller förskola utan att den behöver byggas ut, säger Ola Karlsson.

I förvaltningens prognos framgår det att elevantalet i kommunens nio grundskolor minskar med drygt 75 elever de närmaste fem åren, från 1 734 i år till 1 657 år 2028. Mest minskar Vimarskolan med runt 85 färre elever. Även Södra Vi skola beräknas minska med ett 15-tal under samma period.

Den färdiga utredningen ska läggas fram för barn- och utbildningsnämnden den 13 december. Efter det är det fullmäktige som avgör eventuella nedläggningar av skolor eller förskolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!