Projekt Näs - både unikt och ifrågasatt

Näs. Prästgård sedan början av 1800-talet. Sen några år tillbaka kommunal kulturfastighet. Nu blir den museum och forskningscentrum. Ett mångmiljonprojekt som både kommun, Regionförbund och EU tror mycket på. Men många Vimmerbybor är skeptiska.

Vimmerby2005-10-29 04:16

Vår tidning träffade Lena Törnqvist, intendent på Näs, och Mats Sjöberg, kommunchef och ansvarig för Näs-projektet, för att reda ut frågetecken, påståenden och rykten om Näs.
Hur började Näs-projektet?
- Kommunen köpte den gamla prästgården. Egentligen utan något konkret mål med den. Efterhand började tanken på att skapa en verksamhet med kopplingar till Astrid Lindgren att ta form. Då beställde kommunstyrelsen en utredning, eller kalla det förstudie, om vilken typ av verksamhet som skulle kunna byggas upp, säger Mats Sjöberg.
Den utredningen fick Lena Törnqvist i uppdrag att göra. Hur gjorde du?
- Jag tog tjänstledigt från min tjänst på Kungliga biblioteket och arbetade med utredningen i fem månader under hösten 2001. Jag utgick bland annat från befintliga centrum som Mårbacka och Sundborn och några till för att se hur man gjort där och vad vi kunde föra över till Astrid och Vimmerby. Det är viktigt att forskning finns med, men att det är på en nivå som en liten kommun som Vimmerby förmår att driva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!