Just nu är ett tiotal kvinnor deltagare i ett arbetsmarknadsprojekt som drivs av Arbetsmarknadsenheten i Vimmerby kommun. Som grund för projektet ligger en tidigare förstudie där man kom fram till att det behövs mötesplatser där utrikesfödda kan hitta vägar in i samhället på ett enklare sätt. Ett konkret resultat blev Mötesplats Bullerbyn, som startades i samarbete med Vimarhem och Vimmerby IF. Man kom också fram till att det måste provas nya metoder för att utrikesfödda ska komma ut i praktik och på sikt få jobb.
När Europeiska socialfonden utlyste projekt med målgrupp alla utrikesfödda, män som kvinnor, var Vimmerby på med en ansökan. Men det blev inga pengar, då.
Nästa gång gick det bättre. Det nu beviljade treåriga projektet på totalt 14 miljoner finansieras dels med EFS-medel till 47 procent och medfinansierade medel från kommunen och Arbetsförmedlingen till 53 procent. Det handlar om både arbetstid som handläggare och personal knutna till projektet lägger och om deltagande kvinnors ersättningar i form av försörjningsstöd, aktivitetsstöd och etableringsersättning.
Det är alltså EFS som valt att målgruppen i fokus ska vara utrikesfödda kvinnor. Något som också Arbetsmarknadsenheten ser en poäng i. Utredningar har visat att målgruppen utrikesfödda kvinnor har större problem att komma in på arbetsmarknaden och att de måste få ett riktat stöd för att bli en resurs.
– Hela vårt projekt kommer att genomsyras av jämställdhetsintegrering, där vi lägger stor vikt på att lyfta fram kvinnornas resurser, men även på att skapa jämställda förutsättningar för både kvinnor och män. Det finns också ett barnperspektiv i det här. Föräldrar som kommer i arbete och kan försörja sig är det bästa för att skapa generationsmässigt positiva förebilder, säger Tobias Ragnarsson, samordnare vid Arbetsmarknadsenheten och projektledare.
Kvinnorna kommer att anvisas både från socialförvaltningen och Arbetsförmedlingen. Fler aktörer kopplas till deltagarna som stöd, exempelvis studie- och yrkesvalslärare och lärare på SFI.
Målet med projektet är att kvinnorna blir självförsörjande och får ökad kompetens och kontakt med arbetsmarknaden. Och att omgivningens bild av dem kan förändras från utrikesfödda i utanförskap med oklar arbetsförmåga och kompetens, till en mer accepterad resursgrupp i samhället.
Men det handlar inte om någon quick fix.
– Det är inget kvantitetsprojekt där vi ska processa hundra kvinnor ut i jobb. Vårt fokus ligger på att utveckla arbetssätt, som kan fungera för en målgrupp som kanske en av de svåraste. De har inte alltid fått sitt fokus för att komma vidare i arbete. Hittar vi bra verktyg för att hjälpa dem kan de användas även på andra grupper, säger Tobias Ragnarsson.
Matchningen mellan individ och arbetsplats är viktig. Man tar emot intresseanmälningar från företag, men det görs en grundlig analys och genomgång för att se om arbetsplatsen passar målgruppen generellt och kan matchas mot en specifik deltagare.
– Både våra deltagare och arbetsgivare får mycket stöd. Metoden supported employment kommer att användas, en personalintensiv men bra metod.
På Arbetsmarknadsenheten hoppas man att projektet kan leda till att man istället för fokus på ursprung och rädsla för språkhinder istället ser vad människor faktiskt klarar av och hur man hanterar konkreta arbetsuppgifter och delmoment.
– Ska vi klara vårt behov av kompetensförsörjning framöver är det jätteviktigt att vi som kommun och arbetsgivare matchar in de människor som kommer hit. Kan vi få till det här och hitta anpassningar som gör arbetsplatserna tillgängliga kommer vi vidare, säger Monica Bjerkinger, chef för enheten arbete och försörjning.
Tanken är att 45 kvinnor ska delta i projektet och att modellen kan spridas om det fungerar bra.