Caroline Kullbohr och Mikaela Leander gick i samma klass på högstadiet när de såg Ing-Marie Franssons och Anna Weglin Elenius dokumentärfilm "Alesd 123" om ett skolprojekt för romska barn.
Sedan dess har de, av och till, pratat om att göra något. Att bidra till att göra skillnad.
Nu slutar de snart naturvetenskapliga programmet på Vimmerby gymnasium och som projektarbete har de valt att arbeta med skolutvecklingsprojektet i Alesd.
- Dels ville vi hjälpa till att samla in pengar till projektet, dels ville vi undersöka vilka förändringar som skett sedan vi såg Ing-Maries film 2004.
Samlade pengar
Huvudprojektet, som startade 2000-2001, har som bakgrund den eländiga situation romerna i Alesd haft under många år. Sedan 30-40 år tillbaka har romerna i Alesd samlats i bostadsområdet Obor där de levt under mycket svåra förhållanden. Från början var tanken att öppna ett soppkök, men projektet svällde snart till att bygga en förskola för de romska barnen. Så småningom byggdes också en skola för klass 1-4 i samma område för att ge ytterligare möjligheter för de romska barnen att klara av den fortsatta utbildningen tillsammans med andra rumäner.
I Vimmerby stöttas projektet sedan flera år av bland annat Erikshjälpen, Korskyrkan och Astrid Lindgrens skola.
Projektarbete gav mer
På högstadiet såg Mikaela Leander och Caroline Kullbohr en film om hur romerna Alesd i Rumänien. Och det var en filmupplevelse som påverkade.De valde att fördjupa sig i romernas situation när det var dags att välja projektarbete på gymnasiet. Nu är de hemkomna från Alesd.- Vi har verkligen sett att ganska lite gör stor skillnad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!