Projektet får nära en miljon kronor

Kommunens arbete med att skapa en litterär nod får stöd ur region Kalmars kulturbudget.

Peter Högberg ser fram emot skapandet av en litterär nod i Vimmerby. Projektet har fått medel från kulturbudgeten i Region Kalmar.

Peter Högberg ser fram emot skapandet av en litterär nod i Vimmerby. Projektet har fått medel från kulturbudgeten i Region Kalmar.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2019-02-14 14:00

Region Kalmar län har fördelat kulturbudgeten på 79,3 miljoner kronor till en rad kulturverksamheter. 906 000 kronor av dem går till ett projekt i Vimmerby.

Det är det statliga anslaget på drygt 32 miljoner och det regionala på 47,2 miljoner som nu går ut till en rad institutioner och andra verksamheter. Tillsammans innebär det en bidragsökning på två procent för 2019. Totalt fördelades pengarna på 24 olika institutioner eller kulturverksamheter.

En av dem har anknytning till Vimmerby och det är kommunens pågående arbete med att skapa en litterär nod.

– Uppdraget att skapa en litterär nod med regionalt ansvar för hela länet påbörjades för flera år sedan då kommunen fortfarande ägde Näs. Sedan blev det en fördröjning när vi sålde Näs och inte kunde knyta projektet dit på samma vis. Ifjol fick vi ett anslag på 860 000 kronor som har använts till en förstudie som leds av Erica Månsson och ska vara klar i mars i år, säger Peter Högberg som sitter i styrgruppen för projektet tillsammans med Jakob Käll och Anna Olausson.

Vad ska den litterära noden ha för funktion?

– Den ska stödja författare av olika slag och det omfattar allt från böcker, musik, film och teater. Verksamhet av det här slaget finns redan på andra håll i landet så där ligger vi lite efter. Samtidigt kan vi se och lära av vad som har gjorts bra och dåligt där och ta lärdom av detta när vi bygger upp vår verksamhet. Målet är att skapa någon typ av tjänst eller tjänster som ska ha kontor i Vimmerby, men jobba för hela Kalmar län. Vi vet mer när förstudien är klar i mars, säger Peter Högberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!