Projektet har gett 20 invandrande läkare legitimation

Det började som ett integrationsprojekt för fem år sedan. Numera är utbildningen i vårdsvenska ett sätt att trygga kompetensförsörjningen i regionen.

Nda Abdullah, Vaike Badr och Fouad Badr i klassrummet på Vimmerby folkhögskola för fem år sedan.

Nda Abdullah, Vaike Badr och Fouad Badr i klassrummet på Vimmerby folkhögskola för fem år sedan.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Vimmerby2020-09-13 10:30

I fem års tid har Region Kalmar län utbildat ungefär 150 vårdutbildade invandrare i sjukvårdssvenska. Av dessa arbetar 20 nu som legitimerade läkare och 6 personer är legitimerade sjuksköterskor. 

Tre av läkarna jobbar numera som specialister på ögonmottagningen, kvinnokliniken och kirurgmottagningen vid Västerviks sjukhus.

– När jag började för fem år sedan var det här ett integrationsprojekt, men nu är det strategisk kompetensförsörjning, säger Jacqueline Doohan, handläggare för utlandsrekrytering i Region Kalmar län.

Utbildningen i sjukvårdssvenska, som även innebär språkpraktik, erbjuds fortfarande på Vimmerby och Högalids folkhögskolor. Numera har majoriteten av eleverna utbildning från ett annat EU-land i bagaget. 2015 kom de flesta från Syrien och Afghanistan.

– Det vi har sett, och det som är det politiska uppdraget, är att etnisk och kulturell mångfald stärker möjligheten för kompetensförsörjning i regionen. Vi strävar efter att vara oberoende av hyrbolag. Vi har utvidgat satsningen på utländskt utbildad personal eftersom vi inte klarar oss på de som utbildas i länet, säger hon och tillägger att regionen tjänar på att ha personal med olika kulturell bakgrund.

– Det stärker hela verksamheten.

De flesta som har gått utbildningen är läkare och sjuksköterskor, men eftersom totalt 22 vårdyrken kräver legitimation så finns fler professioner representerade bland eleverna, bland annat apotekare och tandläkare.

Karta: Västerviks sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!