Protest mot tvångsvård

"Tvångsomhändertagande av barn i Sverige - levebröd för tjänstemän och privata institutioner." Så inleddes det flygblad som bland annat delades ut i centrala Vimmerby på tisdagen och som handlade om tvångsomhändertagande av barn i Sverige utan saklig grund. Och vilka var mer kallade som utdelare om inte riksbekante Rumskullapojkens föräldrar Marita och Donald Söderberg.

Den svårt sjuke och tidigare tvångsomhändertagne Rumskullapojkens föräldrar Marita och Donald Söderberg delade på tisdagen ut flygblad i centrala Vimmerby - sedan de engagerat sig i föreningen Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheter, där tvångsomhändertagande av barn har hög prioritet.

Den svårt sjuke och tidigare tvångsomhändertagne Rumskullapojkens föräldrar Marita och Donald Söderberg delade på tisdagen ut flygblad i centrala Vimmerby - sedan de engagerat sig i föreningen Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheter, där tvångsomhändertagande av barn har hög prioritet.

Foto:

Vimmerby2002-09-04 06:40

Bakom flygbladen och markeringen står NKMR, Nordiska Kommittén för
Mänskliga Rättigheter. Det var för övrigt NKMR som i våras anordnade ett seminarium i Göteborg där tvångsomhändertagandet av barn var ämne och där Donald Söderberg från Rumskulla var en av föredragshållarna.
Han berättade om sonens fall, om hur han ansåg att pojken behandlats av läkare och sociala myndigheter.
- Kritiken mot socialförvaltningen i Vimmerbys handläggning av sonens fall kvarstår självfallet och vår advokat jobbar fortfarande på skadeståndskraven mot förvaltningen, säger Donald Söderberg.
Donald Söderberg är besviken på regeringen som han anser misslyckats när det gäller att åstadkomma rättvisa och säkerhet för barnen.
- Det är ju snart val och kanske vore ett regimskifte till barnens fördel, säger Donald Söderberg. Det är egentligen en paradox att det politiska parti som från början av 1900-talet kämpade för allas frigörelse från vad som uppfattades som den tidens överhet, i dag är den överhet som utövar kränkningar och enskilda individers mänskliga rättighet och grundläggande friheter.
I flygbladet står bland annat att läsa: "I dag kan föräldrar, som varken är missbrukare eller psykiskt sjuka, godtyckligt bli av med sina barn för evigt. Det räcker med att det, utan grund, kommer in en anonym anmälan till socialkontoret. Insyn är tabubelagt, så att verksamheten kring tvångsomhändertaganden av barn inte ska bli allmän känd".
Man menar i flygbladet, att detta årligen kostar åtskilliga miljarder kronor för skattebetalarna.
"Vi vill bryta tystnaden och offentliggöra detta faktum. Sverige har blivit fällt åtskilliga gånger i Europadomstolen i Strasbourg för familjesplittring" skriver NKMR.

Svårt sjuk
Den Rumskullapojke vars fall blivit uppmärksammat i hela landet är enligt föräldrarna fortfarande svårt sjuk.
- Vi har tagit hjälp av expertläkare som jobbar för att hjälpa pojken. Pojken är svårt sjuk genom en sjukdom som misskötts och därför är svårbotad. Han är i dag bunden till rullstol, säger pojkens pappa Donald Söderberg.

Tidigare artikel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om