Racing på schemat för fordonseleverna i Vimmerby

Alice Karlsson och Lina Adin har bestämt sig. De ska jobba med bilar. På ett eller annat sätt. "Det finns väldigt många vägar att gå, det ser man bara här på skillnaden mellan personbilsmekaniker och racingmekaniker", säger de och inspireras ytterligare av racingteamet som besöker fordonsprogrammet på gymnasiet i Vimmerby.

Alice Karlsson och Lina Adin gillar bilar och ska jobba med bilar så snart de är klara med fordonsprogrammet i Vimmerby. Porschen Micke Kågereds racingteam visade, gav dem bara mer inspiration.

Alice Karlsson och Lina Adin gillar bilar och ska jobba med bilar så snart de är klara med fordonsprogrammet i Vimmerby. Porschen Micke Kågereds racingteam visade, gav dem bara mer inspiration.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-03-17 18:00

Fordonsprogrammet är en populär utbildning på gymnasiet och en hyggligt säker väg till jobb efter studenten.

– Jag skulle säga att uppskattningsvis nio av tio som går ut här får jobb i branschen, sen är det inte alla som tackar ja, säger Mikael Krantz, som är en av lärarna på programmet.

Vägen till jobb är en anledning till att eleverna Lina Adin, Vimmerby, och Alice Karlsson, Kisa, som går i årskurs två valt just fordonsprogrammet.

– Det verkar intressant, bilar är kul och det är kul att lära sig mer, och jag kan börja jobba direkt efter studenten utan att läsa vidare, säger Alice Karlsson.

Hon ser flera möjliga vägval i bilbranschen.

– Man kan göra nästan vad man vill, säger hon.

Lina Adin ser också möjligheter i branschen.

– Det blir kul att börja arbeta med bilar och fortsätta att lära mig nytt, det är ju mycket med elbilar och sånt, säger hon.

undefined
Vid en av stationerna höra om skillnaden mellan att meka med en vanlig personbil och en racingbil.

På tisdagen fick eleverna på fordonsprogrammet extra inspiration när det var verktygslära och racing på schemat.

Charlie Ekenheim, som är utbildningsansvarig hos AD Sverige AB, var en av föreläsarna.

– Viktigast för de här eleverna är inte att de ska kunna så mycket, utan att de har förståelsen för vad det är de jobbar med. Ny teknik i bilarna har nästan alltid legat före kunskapen ute i verkstäderna och i dag vill tillverkarna att bara en begränsad grupp ska känna till den signalstyrda tekniken, säger han.

undefined
Fordonseleverna Alice Karlsson och Lina Adin imponerades över Mikael "Micke" Kågereds liv som dragracingförare och numera teacmchef för ett team i STCC.

Micke Kågered som flera gånger blivit Europamästare i dragracing och som numera är chef för ett racingteam i STCC tonade helst ner en omtalad krasch i 480 kilometer i timmen han var med om i Storbritannien för 20 år sen.

– Det var länge sen, det har hänt mycket annat sen dess.

Sen närmare tio år åker han runt på fordonsutbildningar och pratar bilar, motorer och oljor.

– Jag vill ge något tillbaka. Det började med att jag hjälpte en kille att komma in på fordon i Linköping. Sen frågade han om jag inte kunde prata lite racerbil, så jag gjorde det. Sen frågade lärarna om jag inte kunde prata lite verktyg, och på den vägen är det, säger han.

Med sig hade teamet bland annat en Porsche Carrera GT som stallets förare kört i Porsche Carrera Cup. Den drog till sig en hel del intresse från både elever och lärare.

Den här racingbilen, en Prosche Carrera, med 580 hästar, drog till sig en del intresse.
Den här racingbilen, en Prosche Carrera, med 580 hästar, drog till sig en del intresse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!