Den 1 oktober tillträdde Jörgen Svensson som räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby kommun. Han basar över totalt 79 anställda som krävs för att ha full beredskap dygnet runt på huvudstationen i Vimmerby samt beredskap på stationerna i Södra Vi, Tuna och Rumskulla. Dessutom finns ett brandvärn i Locknevi.
– Beredskapen är fördelad över tre vaktgrupper som har ansvar en vecka var över ett rullande schema på tre veckor. Det krävs ett 20-tal personer för att klara beredskapen i kommunen dygnet runt. Den uteslutande delen av dessa är vad som förr kallades deltidsbrandmän, men som nu benämns räddningspersonal i beredskap, säger Jörgen Svensson.
På senare år har antalet fast anställda på stationen i Vimmerby ökat markant och uppgår numera till nio tjänster.
– Hela verksamheten styrs från huvudstationen där jag har en personal med administrativa uppgifter till hjälp samt sju kollegor som utöver sina specifika ansvarsområden även har någon form av operativ roll i beredskapsarbetet.
Ökningen av personal har lett till att behov av fler kontor uppstått och arbetet med att uppföra åtta nya kontor ska vara klart till årsskiftet.
– På senare år har även renovering av samlingslokal samt kök och matsal genomförts på stationen i Vimmerby. Den är byggd 1979 så det var hög tid att modernisera.
Även en ny tvätthall för fordon och avdelning för tvätt av utrustning och material har tillkommit.
– Enligt konceptet Friskare Brandmän har vi anpassat omklädningsrum och rutiner för att få till en säkrare arbetsmiljö. Förr åkte man ut och släkte branden och hängde tillbaka utrustningen när man var tillbaka på stationen. Numera har vi en rutin där personalen tar av sig arbetskläderna på plats efter avslutad insats och placerar dem i en säck. På så vis slipper vi kontaminera hytten i bilarna och kan lämna kläderna för tvätt när vi är tillbaka på stationen, säger Jörgen Svensson.
Att vidta åtgärder för en säkrare arbetsmiljö har minst sagt blivit aktuellt i coronatider. Bland annat har besöksförbud införts på stationerna och vid utryckningar används regelbundet extra skyddskläder och mask.
– Vi kan inte riskera att medarbetare blir smittade. Skulle en hel grupp bli utslagen blir organisationen snabbt sårbar och det är väldigt svårt att ta in vikarier i ett sådant här yrke, säger Jörgen Svensson.
Antalet larm för Räddningstjänsten i Vimmerby kommun ligger i regel runt 300 per år.
– Där ingår även en del uppdrag vi gör åt regionen och annan verksamhet i kommunen. Det kan vara att bistå ambulans vid sjukdomslarm eller hjälpa hemtjänsten om en person fallit. Vi har även en hel del samverkan med räddningstjänsterna i grannkommunerna Västervik, Kisa, Eksjö och Hultsfred. Vi bistår varandra när resurskrävande situationer uppstår, säger Jörgen Svensson.
Vilka utmaningar ser ni som tuffast i framtiden?
– Våra insatser blir alltmer komplexa och oförutsägbara. Klimatförändringar har påverkat då vädret kan bli mer extremt. När det är varmt och torrt uppstår stor brandrisk och när det regnar kan det komma väldigt mycket och orsaka översvämningar. I andra situationer gör teknikens framsteg att riskerna ökar. Vid trafikolyckor måste vi vara extremt försiktiga om el- eller biogasfordon är inblandade. Likadant vid bränder i byggnad där solpaneler kan vara installerade.