Räddningschefens hyllning: "Känner en stolthet"

Stolthet är ordet som sammanfattar vad räddningschefen Peter Helge känner dagen efter den omfattande branden i en bostadsfastighet i Vimmerby på torsdagen. Branden på Drottninggatan påverkade många och räddningschefen vill nu lyfta den sammanhållningen som han menar genomsyrade händelsen.

Peter Helge är räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby kommun.

Peter Helge är räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby kommun.

Foto: Martina Gradian

Vimmerby2024-11-15 16:05

Torsdagsmorgonens brand i ett flerfamilljshus i Vimmerby resulterade i en lång släckningsinsats av räddningstjänsten som tog större delen av torsdagen. Även om ingen person blev allvarligt skadad var det flera som på olika sätt påverkades av händelsen. Boende fick evakueras, katter kunde räddas ur det branddrabbade huset och fastigheten fick stora skador. Senare under torsdagen kunde vi berätta att en person är misstänkt för grov mordbrand.

Peter Helge arbetar som räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby kommun. Han menar att mitt i en sådan här händelse är det också ljusglimtar i form av att samhället sluter upp.

– Det som sker i samhället överlag i dag med oro och besparingar som ska göras, så visar det här ändå att samhället också fungerar. Att det finns människor som ställer upp när det händer något, säger han.

Peter Helge lyfter bland annat privatpersoners insats under branden, när de öppnade upp sina hem för de evakuerade.

– Det känns som att det är allt fler som förstår att man måste hjälpas åt. De stackarna som behövde evakueras hade ingenstans att ta vägen. Då finns det de som öppnar upp sitt hus och det är en jättefin gest. Det är kanske lite småstadsmentalitet att man hjälper varandra men jag tycker ändå att det finns även i storstäderna.

För räddningstjänsten blev det en intensiv arbetsinsats under torsdagen. Från det att larmet gick vid 06-tiden på morgonen till sen eftermiddag.

– Vi brottas ju hela tiden med att använda skattepengar på ett bra sätt och ha en minimal bemanning, och när något sådant här händer är man över gränsen för vad kommunen ska klara av. Då får man hjälp av grannkommuner och det är skönt att få det bekräftat att det fungerar.

Han beskriver även hur samverkan med bland annat polis och ambulans fungerat bra samt lyfter den så kallade RIB-personalen (räddningspersonal i beredskap) som han menar också utgör en viktig del i att större insatser kan fungera. Men att det samtidigt finns utmaningar i att hitta personer som kan ha ett extrajobb som brandman vid sidan av sitt vardagliga jobb.

– Det är svårt att få folk som kan ha ett extrajobb i dag. Många arbetsgivare har svårt att släppa personal. Men om alla är enade i att det här är viktigt då får vi lättare att rekrytera.

– Jag känner en stolthet att få vara räddningschef i en organisation där det fungerar så här bra och där personal ställer upp. Och givetvis en stolthet över att människor öppnar upp sina hem och hjälper till. Sedan är det såklart en jättetragedi för de som inte har en bostad nu, säger Peter Helge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!