Tre pågående skogsbränder + ännu en i grannkommunen

Kort innan klockan 19 på söndagskvällen kom larm om en skogsbrand i Vimmerby kommun. En stund senare kom larm om ytterligare två bränder i kommunen samt en i grannkommunen.

Vimmerby2024-06-02 19:00

Enligt inledande information från SOS Alarm har den första branden brutit ut i terrängen i närheten av Skiresjön, nordväst om Vimmerby. 

Tio minuter senare kom larm om ännu en skogsbrand, den här gången i Kongskulla, mellan Vimmerby och Pelarne.

– Räddningstjänsten är på väg till Skiresjön, vi har inte riktigt hittat branden än men inringaren har sett rök från skogen. Detsamma gäller med branden i Kongskulla, vi är inte framme men man har sett rök från skogen, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Beror bränderna på blixtnedslag?

– Det har varit lite oväder nu, anledningen är oklar men det kan troligtvis vara så.

UPPDATERING 19:40

En stund senare har räddningstjänsten kommit fram till branden vid Skiresjön.

– Det är en brand på ungefär 50 gånger 20 meter, där man vattenbegjuter nu, det verkar inte vara någon direkt spridningsrisk just nu. Vad gäller branden i Kongskulla har jag inte jättemycket mer information än att räddningstjänsten är framme, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Under telefonsamtalet kommer larm om ytterligare bränder, en mellan Gebosjön och Mariannelundsvägen samt en i grannkommunen, i närheten av Hjältevad.

– Den mellan Gebosjön och Mariannelundsvägen, där ryker det från skogen bara men man har inte sett någon brand än. Den i Eksjö kommun handlar om ett gammalt träd som brinner, där är räddningstjänsten framme och släcker.

UPPDATERING 20:55

Alla bränder är under kontroll och flera av dem är släckta, berättar räddningstjänstens ledningsoperatör strax innan klockan 21:00.

– Vid Skiresjön-branden håller man på med eftersläckning nu. Allt är under kontroll och vid kvart över åtta var prognosen att man skulle vara klar om två timmar. Även i Kongskulla håller man på med eftersläckning. Mellan Gebosjön och Mariannelundsvägen är det samma sak och vid branden utanför Hjätevad har räddningstjänsten avslutat insatsen och lämnat, säger hen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!