Räddningstjänsten: Så gör du om elden närmar sig

Det råder hög brandrisk i Vimmerby kommun. Räddningstjänsten tipsar om vad du kan göra om en brand kommer nära huset.

"Det man kan göra om en brand börjar närma sig är att vattna och blötta upp kring huset." Räddningschef i beredskap Magnus Svahn menar att brandrisken i skog och mark fortfarande är stor.

"Det man kan göra om en brand börjar närma sig är att vattna och blötta upp kring huset." Räddningschef i beredskap Magnus Svahn menar att brandrisken i skog och mark fortfarande är stor.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-06-28 06:00

Värmen, bristen på nederbörd och lokala åskoväder har gjort att risken för bränder varit extremt hög den senaste tiden. Men även om det nu kommit skurar menar räddningstjänsten i Vimmerby att risken inte är över än. Speciellt de som bor på landsbygden är sårbara, menar Magnus Svahn som är räddningschef i beredskap.

– Bor man på landsbyggden tar det längre tid för oss att komma på plats. Därför är det bra att planera hur man ska agera i fall att det blir en brand i närområdet. 

undefined
Att ha koll på alternativa flyktvägar från bostaden är viktigt menar räddningstjänsten.

Att tänka till kring alternativa flyktvägar, ha brandsläckare och vattenslangar hemma, samt att se till att hela familjen vet hur de ska agera vid en brand tycker Magnus Svahn är viktigt. 

– Vet man att det till exempel ska åska kan man förbereda genom att dra fram slangar och ta fram brandsläckare. När ovädret är förbi kan man gå ut och känn hur det luktar. Titta omkring. Bränder är alltid små i början och då finns kanske en möjlighet att slå ner den med en ruska eller hälla på en hink vatten.

undefined
"Nummer ett är alltid att sätta sig själv i säkerhet. Att rädda egendom är nummer två", säger Roger Linder på räddningstjänsten.

Det finns situationer då både han och brandmästare Roger Linder menar att det går att bekämpa branden själv. 

– Är det en brand som tagit sig rejält och sprider sig med hög hastighet då måste du därifrån. Är det lite lugnare brand som sprider sig lite långsamt och med låg markhöjd så skulle jag säga att en ruska är det bästa. Till exempel en av gran som du sopar med längs med eldkanten, säger Roger Linder. 

Magnus Svahn påpekar att det är viktigt att larma oavsett om det gäller en mindre eller större brand. 

– Ring 112. Vi kommer då kopplas på samtalet och kan bedöma situationen. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite, även om du tror dig kunna klara av det själv.

Roger Linder tillägger:

– Det är viktigt att verkligen klargöra var man bor så att vi får så exakt position som möjligt eftersom det avgör hur vi kör in till branden. Det kan också vara bra att veta och tala om för räddningstjänsten var närmaste vatten är, det kan vara en bäck, en sjö eller en damm. 

undefined
Magnus Svahn har jobbat över 30 år hos räddningstjänsten. Han menar att tidig upptäckt är något av det viktigaste för att förhindra större bränder.

Om en större brand härjar i närheten är det andra råd som gäller. 

– Vet du att det är en brand i närområdet gäller det att söka information. Till exempel kan du ringa 113 113, till kommunen eller till räddningstjänsten. Det är viktigt att få råd om att stanna kvar eller ge sig av, så att man inte rusar iväg utan att ringa och istället hamnar i branden, säger Magnus Svahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!