Räddningstjänsten behöver tio nya medarbetare

Räddningstjänsten i Vimmerby behöver ett tiotal nya brandmän eller kvinnor. När det är öppet hus på brandstationen på lördag görs ett extra försök att locka ny personal.

Roger Karlsson i ett av de nya omklädningsrummen på räddningstjänsten. Han vill gärna se fler män och kvinnor som deltidsbrandmän.

Roger Karlsson i ett av de nya omklädningsrummen på räddningstjänsten. Han vill gärna se fler män och kvinnor som deltidsbrandmän.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-09-20 20:00

– Vi måste rekrytera folk till alla stationer och behöver ha in tio personer i organisationen för att på sikt öka till fyra jourgrupper, säger Roger Karlsson, utbildningsansvarig vid räddningstjänsten i Vimmerby.

Han beskriver att det blivit knepigare att både rekrytera ny personal och behålla den man lyckats anställa.

– Familjelivet ser helt annorlunda ut i dag och jourveckan påverkar vid exempelvis föräldraledighet. Vi märker också att det är svårare för företag att plötsligt släppa i väg en anställd på ett brandlarm när det inte finns någon som kan ta över direkt. Det kan innebära problem för produktionen, säger Roger Karlsson.

Därför planerar räddningstjänsten att inom ett par år utöka jourgrupperna från dagens tre till fyra. Tanken är att det ska underlätta rekryteringen.

undefined
Räddningspersonalen har numera flera uppsättningar kläder för att det alltid ska finnas rena uppsättningar utan rök och cancerogena ämnen när det är dags för nästa utryckning.

Det är något man upplyser extra om när det är öppet hus på brandstationen på lördag.

Stationen har både renoverats och byggts till med ny tvätthall, ett antal nya arbetsplatser och ett välutrustat lokalt ledningsrum med höga säkerhetskrav. 

Arbetsmiljön har förbättras och rökiga kläder och annan utrustning med cancerogena ämnen hanteras numera i en ny separat tvättavdelning efter varje insats.

Totalt har byggnationen kostat 23 miljoner kronor under fyra år.

Även annan blåljus-verksamhet som polis och ambulans kommer att vara med på öppet hus. Liksom FRG; frivilliga resursgruppen, och SMS-livräddarna som berättar vad de sysslar med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!