Arkitekturupproret startade som en Facebookgrupp för cirka fem år sedan. 2016 bildades föreningen och idag är man en aktiv opinionsbildare i frågor rörande arkitektur. Sin kamp för vackrare städer driver man under mottot ”Det finns alternativ till fyrkantiga lådor”.
– Vi har ett blandat medlemskap. Visst finns det en del arkitekter och konstnärer, men de allra flesta är ”vanliga” människor, säger Fredrik Kjällbring, lärare i Växjö, som är Arkitekturupprorets kontaktperson i Småland.
Under åren har man arrangerat olika tävlingar. För ett par år sedan blev Sundsvall utsedd till Sveriges vackraste stad och i fjol var det Borlänge som la vantarna på den inte så smickrande, men omtalade, titeln Sveriges fulaste stad.
– I år vill vi uppmärksamma det vackra igen och vill därför få fram Sveriges vackraste byggnad. Villor, kyrkor, försvarsanläggningar och slott får inte bidra, berättar Fredrik Kjällbring.
De fem byggnader i Smålands Arkitekturuppror som får flest röster på tävlingens Facebook-sida går vidare till rikstävlingen, och för Vimmerbys del ser det bra ut. För av de cirka 70 nominerade byggnaderna i Småland har rådhuset i Vimmerby (kommunens enda nominerade byggnad) klättrat stadigt och ligger nu på fjärde plats.
Riktigt lika bra går det inte för Hultsfreds kommuns enda bidrag, järnvägsstationen, som ligger 37:a.
Leder gör Tellushuset i Ljungby.
– Spännande att Smålands vackraste hus ligger i den kanske fulaste staden, säger Fredrik Kjällbring skämtsamt.