Radonmätning kan bli dyrt

Telefonförsäljaren ville ha 1 000 kronor för en radonmätning. Något som kostar 360 kronor om man tar hjälp av kommunen.Folke Boman i Gullringen reagerar både på priset och svårigheten att nå någon på det nummer försäljaren uppgett om man vill utnyttja ångerveckan.- Jag tycker inte att det är riktigt seriöst.

Vimmerby2013-09-30 06:12

Fastighetsägare uppmanas att mäta halten av radon, som kan orsaka lungcancer. För att hitta och åtgärda alla bostäder med radonhalter över riktvärdet 200 Bq/m3 behövs mätningar i så gott som alla småhus och alla lägenheter med markkontakt eller som är byggda med blå lättbetong.
Men det är långt kvar. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att det finns närmare 500 000 bostäder i Sverige som har radonhalter över 200 Bq/m3. Av dessa har man upptäckt cirka 40 000 och cirka 25 000 är åtgärdade.
Här finns alltså en god marknad för radonmätningsföretagen.
Men Folke Boman i Gullringen är kritisk till telefonförsäljarnas tillvägagångssätt.
- Det ringde en kille och det var min fru som svarade. Han berättade att han sålde radonmätare för 1 000 kronor, att "det var lag på det från 2020", och att han kunde skicka över dosorna. Hon tackade ja när han upplyste om att vi kunde utnyttja ångervecka om vi ändrade oss.
Något som Bomans försökt att göra. Utan framgång.
- Numret han uppgav går inte att komma fram på och jag har säkert försökt 20 gånger.
Om man beställer radonmätning genom Vimmerby kommun, som samarbetar med ett mätningsföretag som analyserar resultatet, kostar det bara 360 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om