En ung kvinna våldtogs för en vecka sedan i Vimmerby och de fyra män som misstänks ha varit delaktiga är fortfarande på fri fot.
- Det som hänt är helt fruktansvärt och jag vet att många tjejer känner sig rädda för att gå ut på kvällen. Alla pratar om det. En av mina vänner har beställt försvarsspray med rödfärg och ett överfallslarm som hon kan ha på sig när hon går ut med hunden, säger en kvinna bosatt i Vimmerby.
Hon vill vara anonym, men pekar på den dubbelbottnade problematiken.
- Självklart blir tjejer och kvinnor i alla åldrar rädda när något sånt här händer. Jag har en dotter som inte är stor nog att vara ute sent på kvällarna, men när det blir aktuellt får man ju se till att de alltid går i klump. Men varför ska jag behöva tänka så när det gäller min dotter, men inte när det handlar om min son?
- Att ens diskutera kostnader för belysning i parken tycker jag är helt otroligt. Det är väl bara att se till att det kommer upp. Att säga att kvinnor ska stanna inne är ju inte heller rätt, då är det bättre att männen stannar inne.
Är du själv rädd?
- Nej, jag är inte det och det har jag aldrig varit. Samtidigt är jag medveten om att något sånt här ändå får en att ändra beteende, man tittar gärna en extra gång över axeln, för nu är det ju galet mycket obehagligt som händer.
Hon tycker att polisen ska gå ut med tydligare signalement, om det finns.
- Det kan förstås vara så att tjejen inte har kunnat berätta mer, och då är det en sak. Men om polisen har fler uppgifter om personerna som gjorde det här är det bara att tala om det. Då kan allmänheten hjälpa till så de här åker fast.
Till Tjejjouren Madicken kan man vända sig om man behöver prata.
- Absolut, man får gärna prata med oss om man känner sig otrygg, säger Anja Persson, en av kvinnorna som driver tjejjouren.
Hon tycker det är viktigt att lägga fokus på rätt saker.
- Belysning är naturligtvis bra, särskilt om det bidrar till att fler känner sig trygga. Men vi vill hellre lägga fokus på att det här är ett samhällsproblem, vi måste jobba förebyggande med att bryta strukturer och göra det vid tidig ålder, att vi pratar om hur man behandlar varandra med respekt. Något som ju varit uppe i #metoo.
Rent statistiskt är risken att bli överfallen utomhus och våldtagen av en främling liten.
- Risken är mycket större att det händer inomhus, av någon man själv känner. Men det får inte lika mycket uppmärksamhet. Det som nu hänt bekräftar bilden av den rädsla många känner, flickor och kvinnor får lära sig att vara rädda för att gå själva ute i mörker sedan de är små.
På sociala medier tipsar tjejer varandra om promenadsällskap, så att man slipper gå själv. Bra, tycker Anja Persson.
- Allt som gör att man känner sig tryggare i sig själv är bra. Men vi måste ta problemet på samhällsnivå. Kommuner måste jobba med jämställdhetsfrågor. Visst är det bra om man belyser parker, men det är knappast någon som bestämmer sig för att våldta beroende på om det är mörkt eller inte.
Rebecca Forsgren Malmström