Raggarkåken kan bli restaurang och café med laddplatser

Ett Stockholmsföretag har för avsikt att köpa gamla raggarkåken i Vimmerby för att bygga restaurang och kafé på platsen. Där planeras också för ett antal laddplatser för både personbilar och lastbilar.

"Raggarkåken" kan snart komma att rivas för att ge plats åt en anläggning med restaurang, kafé och laddplatser för både personbilar och lastbilar.

"Raggarkåken" kan snart komma att rivas för att ge plats åt en anläggning med restaurang, kafé och laddplatser för både personbilar och lastbilar.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-01-31 13:54

Vimmerby Tidning kan avslöja att kommunen skrivit en avsiktsförklaring med Stockholmsföretaget som står bakom planerna. Det har också gjorts en värdering av den drygt 5 200 kvadratmeter stora fastigheten direkt intill riksväg 40 cirka tre kilometer utanför Vimmerby stad.

Daniel Gottling Nestor (S) är ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

– Det är positivt att folk vill satsa och bedriva verksamhet i kommunen. I det här fallet har vi fått en förfrågan som förvaltningen jobbar med. På politisk nivå är vi inte så mycket inkopplade i det arbetet, men det kommer förstås tillbaka till oss sen när det blir dags för skarpa beslut om att sälja fastigheten, säger han i en kommentar.

Enligt avsiktsförklaringen mellan företaget och Vimmerby kommun som Vimmerby Tidning tagit del av vill företaget köpa fastigheten för att etablera en restaurang- och caféverksamhet. Avsiktsförklaringen är undertecknad i december i fjol då uppgörelsen förlängdes och gäller nu till den 31 mars i år.

Enligt dokumentet ser kommunen positivt på att Stockholmsföretaget köper området och etablerar de verksamheter man har för avsikt att starta. Kommunen åtar sig att arbeta för att en försäljning ska bli av så länge det inte finns några hinder från "andra enskilda eller allmänna intressen" som skrivningen lyder i avsiktsförklaringen.

Kommunen markerar samtidigt att man vill koppla en skyldighet att bygga till en kommande försäljning.

Gatuchefen Roger Lindell berättar att kommunen hittills avvaktat med försäljning av den aktuella marken.

– Men så fick vi en förfrågan och när vi gick igenom tänkbara platser blev det den här fastigheten. Att avsiktsförklaringen förlängts en gång handlar om att intressenten inte fått klart med det gröna stöd man sökt för laddinfrastrukturen ännu, säger han.

Marken är på 5 229 kvadratmeter och den värdering kommunen låtit göra landar i att fastigheten med flera byggnader är värd någonstans mellan 1,2 och 2,3 miljoner kronor på den öppna marknaden, enligt en sammanfattning från företag som gjort värderingen.

Kommunen har ägt fastigheten under lång tid. Sedan mitten av 1970-talet har fastigheten tjänat som Motorgård för bilburen ungdom, eller raggarna, i Vimmerby som bland annat byggt ett garage på fastigheten.

Parternas ambition är att en affär ska bli klar under mars månad.

• Vi söker företaget för en kommentar.

Fastigheten i Nosshult har tjänat som motorgård och raggarkåk sen mitten av 1970-talet. Nu har kommunen skrivit en avsiktsförklaring med ett företag som vill köpa fastigheten.
Fastigheten i Nosshult har tjänat som motorgård och raggarkåk sen mitten av 1970-talet. Nu har kommunen skrivit en avsiktsförklaring med ett företag som vill köpa fastigheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!