Stort behov av arbetskraft: "Vi måste höja statusen"

Behovet av utbildad personal är stort inom industrin. Men trots att utbildningarna ofta är raka spåret till ett jobb är det få sökande till de industritekniska programmen. Det vill Teknikcollage i Vimmerby och Hultsfred ändra på.

Adam Dahl har läst Teknikprogrammet i Vimmerby och är snart klar på YH-utbildningen i Hultsfred. Nu gör han sin praktik i 3D-utbildningen på Gjuteribolaget och samtalar här med Åsa Wiger.

Adam Dahl har läst Teknikprogrammet i Vimmerby och är snart klar på YH-utbildningen i Hultsfred. Nu gör han sin praktik i 3D-utbildningen på Gjuteribolaget och samtalar här med Åsa Wiger.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-05-02 20:00

– Vi måste höja statusen på industrijobben, inte minst hos föräldrarna, säger Åsa Wiger som är ny ordförande i styrgruppen för Teknikcollage i Vimmerby och Hultsfred.

Hon ser en stor utmaning för industriföretagen.

– Det finns ett stort behov av arbetskraft hos många företag. Jag vet större företag som pratar om hundratals pensionsavgångar inom några år, säger Åsa Wiger.

I Vimmerby och Hultsfred finns sammanlagt fyra gymnasieutbildningar och en YH-utbildning för 3D-tekniker som är certifierade för Teknikcollage.

– Skolan ska lyssna in vilken kunskap företagen behöver och forma utbildningen efter det. Det finns även en arbetsplatsförlagd del i utbildningen med delar som vi på skolan inte kan tillgodose, säger Anders Eriksson, gymnasiechef i Vimmerby.

Trots en ganska säker väg till ett jobb direkt efter gymnasiet är det långt i från fullt på de industritekniska programmen. 

I Vimmerby är det 7-8 elever i årskurs två och tre. Till hösten finns sex sökande.

– Vi har 15 platser i Hultsfred och 15 i Vimmerby. Om det var fullt skulle vi kunna möta en hel del av det behov företagen har, men i fjol var det bara två sökande och det är för lite. Därför finns det ingen årskurs ett i år, säger Anders Eriksson.

undefined
"Industrijobb i dag är inte alls bara blå overall och oljiga fingrar. Det finns så mycket mer", säger Åsa Wiger, t.v, och Emmelia Haglind, t.h. I bakgrunden Mohammed Jafari som valt att utbilda sig inom branschen.

Varför är det så svårt att intressera fler ungdomar för industribranschen? 

– Vi behöver höja statusen på industrijobben. Det är länge sen industrin var något där du hamnade om du inte tog dig för något annat eller inte skötte dig. I dag måste du sköta dig för att kunna komma in i industrin. Attityden vi behöver möta börjar hemma vid köksbordet, säger Åsa Wiger.

– Industrijobben i dag är ofta högteknologiska och det finns stora möjligheter att kunna välja jobb i branschen, säger Emmelia Haglind, regional processledare på teknikcollage.

undefined
Mohammed Jafari, t.v, har redan klart med jobb efter sina tre år på industriprogrammet. Mats Andersson går i tvåan och valde utbildningen bland annat för att det är en säker cäg till jobb. T.h Emmelia Haglind, Östra Smålands Teknikcollage.

Ett exempel är Mohammed Jafari som tar studenten i juni efter tre år på industriprogrammet. Han har redan klart med jobb på Ljunghäll i Södra Vi.

– Det känns bra. Jag valde industri för att jag har ett intresse och för att det ger jobb, säger han.

Adam Dahl, som först läste tekniskt program i Vimmerby, är snart utbildad 3D-tekniker på YH-utbildningen i Hultsfred.

– Jag har positiva bilder av industrin hemifrån och är intresserad och tycker utbildningarna känns bra, säger han.

Företrädare för Teknikcollage i Vimmerby och Hultsfred, samt några elever på rundvandring på Gjuteribolaget AB i Vimmerby där 15 anställda arbetar med bland annat industrirobotar.
Företrädare för Teknikcollage i Vimmerby och Hultsfred, samt några elever på rundvandring på Gjuteribolaget AB i Vimmerby där 15 anställda arbetar med bland annat industrirobotar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!