Ramadan i kristider: "Det blir fest för sig själv"

Den muslimska fastemånaden ramadan startade den 23 april. Men corona-utbrottet gör att årets högtid ser annorlunda ut.

"Först äter vi dadlar, sen dricker vi vatten. Sen äter man mat. Sen efter en till två timmar så äter man frukt.  Kroppen behöver mycket vatten. Jag dricker fem till sju liter." berättar Nawal Abdlmunem om hur det går till när fastan bryts på kvällen.

"Först äter vi dadlar, sen dricker vi vatten. Sen äter man mat. Sen efter en till två timmar så äter man frukt. Kroppen behöver mycket vatten. Jag dricker fem till sju liter." berättar Nawal Abdlmunem om hur det går till när fastan bryts på kvällen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-05-06 19:00

Ibrahim Boqor Noor har bott i Sverige i snart fem år och jobbar deltid som modersmålslärare i somaliska.

– Jag kommer från Somalia men växte upp i Kenya, jag känner ingen i Somalia. Jag bodde nästan 23 år i flyktingläger i Kenya. Min fru och min son är fortfarande kvar i Kenya, berättar han. 

Som troende muslim har han firat ramadan sedan han var 12 år gammal. Men årets högtid blir annorlunda till följd av coronautbrottet.

– Alla muslimer som bor här i Vimmerby har en moské. Vi är alltid tillsammans. Förut träffades vi men nu på grund av coronaviruset så kan vi inte träffas, säger Ibrahim Boqor Noor.

Ramadan pågår under 30 dagar och innebär att man fastar; avstår från att både dricka och äta, när solen är uppe. Det innebär att från klockan 2 på morgonen fram till halv nio på kvällen så är det total fasta som gäller för Ibrahim Boqor Noor.

När fastan bryts på kvällen brukar man vanligtvis samlas i moskén och be tillsammans och äta mat, men nu får man stanna hemma. Svensk-somalier som grupp har drabbats hårt av corona-viruset i Stockholm med många dödsfall. Ibrahim Boqor Noor har varit engagerad med att sprida kunskap om viruset.

– När de hörde att det var många somalier som dött så vaknade man, då såg man att det var jättefarligt. Sen fick vi information från Vimmerby kommun av integrations- och arbetsmarknadsenheten. Jag fick många papper och har googlat, sen har vi lämnat ut det till alla.

Nawal Abdlmunem kommer från Syrien och firar sin tredje ramadan i ordningen i Vimmerby.

– Vi brukar vända oss till och följa läkares rekommendationer om allt kring hälsa, och de har visat att coronavirus påverkar inte oss i ramadan om man inte är sjuk. Om man blir sjuk, oavsett vilken sjukdom, och läkaren har rekommenderat att man inte fastar, så blir det att man följer läkarens råd.

Ramadan avslutas med högtiden Eid al-fitr då man arrangerar stora fester där man träffas vänner och familj för att fira och äta mycket mat tillsammans. I år blir det fest på egen hand.

– Det blir fest för sig själv. Den här ramadan går man inte i moskén, alla muslimer ber hemma, säger Nawal Abdlmunem. 

Patal Idris berättar på telefon att internet ger en möjlighet att känna samhörighet.

– Det finns mycket bra program där vi kan följa imamer när de ber. Det är samma som i en moské men på internet. Vi använder det för att känna att vi är i ramadan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!