Iftar hos familjen Arabi Kabti i Vimmerby

Solen är på väg ner över Vimmerby på lördagskvällen. Vimmerby Tidnings reporter står i ett trapphus som doftar mat. En dörr öppnas och orden "Ramadan mobarak" hörs.

Hela familjen Arabi Katbi är samlade till bords för iftar, som måltiden kallas när man bryter fastan. Men efter en hel dags fasta är det svårt att äta mycket på en gång, därför äter man lite i omgångar och kommer äta mer efter man varit moskén och innan man går och lägger sig.

Hela familjen Arabi Katbi är samlade till bords för iftar, som måltiden kallas när man bryter fastan. Men efter en hel dags fasta är det svårt att äta mycket på en gång, därför äter man lite i omgångar och kommer äta mer efter man varit moskén och innan man går och lägger sig.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-04-04 06:09

Det är Ryad Arabi Katbi som öppnar dörren och hälsar välkommen. Det är första dagen på den muslimska högtiden och fastemånaden ramadan. Redan tidigt i morse började fastan för familjen. 

– Vi steg upp klockan tre och åt frukost. Sen fastar vi fram tills nu, berättar Ryad.

Efter den tidiga frukosten bar det av till moskén i centrala Vimmerby. De två senaste åren då ramadan firats så har man inte kunnat samlas som vanligt på grund av pandemin.

– Alla blir glada för att kunna samlas igen och börja fastan. Denna månad är en stor fest för oss. Man blir närmre med Gud. Det är mycket känslor och man försöker bli bättre mot andra, och bättre med sin kropp, säger Ryad. 

undefined
Efter att fastan brutis med dadlar och vatten är det dags för bön. Hela familjen ber tillsammans under ledning av pappa Ryad. Man ber i riktning mot Mekka.

För sju år sedan kom Ryad Arabi Katbi till Vimmerby från Damaskus i Syrien, ett år efter honom kom resten av familjen som består av mamma Khloud, farmor Khadija och de tre sönerna; Mohamad Walid, Ahmad och Omar. 

Khloud berättar att fastan är till för vuxna och inte för barn, men att hennes barn själva velat fasta de senaste åren. 

– Min lilla son som går i fyran nu, när vi vaknar på nätterna för att äta så har jag tänkt att inte väcka honom för jag vill inte att han ska fasta nästa dag. Men jag blir förvånad för han fastar, han vill inte äta mat och säger: ”Jag är stor och varför låter ni mig inte fasta?” 

undefined
Khadija, Mohamad Walid och Omar njuter av sambousek.

Att fasta är inget unikt för islam, utan finns även i judendomen och kristendomen. 

– Islam har fem pelare. Den första är trosbekännelsen, den andra är bönen och sedan är det allmosan, vallfärden och ramadan – fastan, berättar Ryad. 

Fastan pågår mellan soluppgång och solnedgång. För muslimer som bor i Sverige kan det innebära att det blir väldigt lång fasta eftersom solen går upp tidigt och ner sent. 

– Man får inte äta eller dricka någonting, inte vatten eller kaffe. Röker man får man avstå det också, säger Ryad. 

undefined
Omar (till vänster) och Mohamad Walid bryter fastan med dadlar, ett snabbt sätt att få lite energi efter nästan 16 timmars fasta. Mohamad Walid går i åttonde klass. Jag frågar hur hans klasskamrater som inte är muslimer reagerar på hans fasta: "De säger bara: ”Hur orkar du?”", svarar han.

 

undefined
Under hela fastan får man inte heller dricka, så när klockan slagit 19.39 och solen gått ned så håller pappa Ryad upp vatten till alla i familjen.

Vid klockan 19.39 har solen gått ned och det är dags att bryta fastan. Ryad ger alla i familjen ett varsitt glas vatten och ett fat med dadlar skickas runt.

– Man måste inte börja med dadlar, men det ger snabb energi, säger sonen Mohamad Walid. 

undefined
Ett dukat bord fyllt med syriska godsaker; hummus, baba ganoush, kyckling med ris och nötter, tabouleh, kebbeh som är bulgurbollar fyllda med kött och nötter, linssoppa, lamm med dolmar, sambousek fyllda med färskost.

Efter dadlarna ber familjen tillsammans. Sedan väntar middag med en hel massa olika rätter, kanske lite extra mycket bekänner Khloud:

– När man fastar så kan man inte äta så mycket direkt. Men du är vår gäst och jag ville göra lite extra. 

undefined
Mohamad Walid, Ahmad, pappa Ryad och Omar vinkar hejdå strax innan klockan 21. De ska till moskén och be.
undefined
Farmor Khadija och mamma Khloud vinkar av Vimmerby Tidnings reporter efter iftar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!