Så försökte rånarna lura polisen

Strax före fredagens rån på Coop i Vimmerby fick polisen ett samtal – där en person påstod att det var ett stort bråk i Södra Vi. Det samtalet kopplas nu ihop med en av rånarna. Samtidigt fortsätter utredningen och under tisdagen kommer ett beslut om den unga duon ska häktas eller inte.

Coop i Vimmerby rånades av två maskerade män. De greps och anhölls ett dygn senare.

Coop i Vimmerby rånades av två maskerade män. De greps och anhölls ett dygn senare.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-10-03 09:38

Det var vid 19.30-tiden på fredagskvällen som två svartklädda, delvis maskerade personer, gick in på Coop på Fiskaregatan i Vimmerby. Beväpnade med en kniv hotade de till sig cigaretter och en mindre mängd kontanter, innan de försvann på cykel.

Bara ett dygn senare greps den misstänkta duon. Sedan dess har de varit anhållna, i väntan på besked om häktning.

På måndagsförmiddagen meddelade polisen att det har tillkommit ett par brottsmisstankar. Bland annat ska en av rånarna ha ringt 112 strax före klockan 19.30 i fredags kväll – och tipsat om ett pågående bråk i Södra Vi. 

– Det rubriceras som falsklarm. Det var inget bråk i Södra Vi, utan det var ett försök att vilseleda oss, säger Ulf Gollungberg vid polisen.

Var det någon patrull som åkte till Södra Vi?

– Det kan jag inte svara på. Det finns inga uppgifter om det.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Magnus Argus. Han bekräftar att det är två unga personer, under 18 år, som är misstänkta för fredagens rån.

– De har varit anhållna sedan i lördags. Det innebär att jag behöver ta ett beslut om de ska begäras häktade eller inte senast klockan 12.00 på tisdag, säger Magnus Argus till Vimmerby Tidning.

Lutar det åt något håll?

– Det är ingenting som jag kan kommentera nu. Vi får se hur det blir. Det återstår en del utredningsåtgärder som jag hoppas att vi hinner med under tisdagsförmiddagen. Därefter kommer jag ta ett beslut.

Vad har de misstänkta personerna sagt i förhören?

– Det vill jag inte gå in på.

Under helgen sänktes brottsrubriceringen, från grovt rån till rån. Vad berodde det på?

– Det var jouråklagaren som tog det beslutet. Och jag delar den uppfattningen. Utifrån hur gärningen har gått till anser jag att rån av normalgraden är rätt rubricering. Men hur rånet har gått till vill jag inte berätta för media i det här läget, säger Magnus Argus.

En av de misstänkta rånarna är hemmahörande i Vimmerby kommun, medan den andra är skriven på en adress utanför Kalmar län.

I samband med rånet tvingades Coop hålla stängt under fredagskvällen och lördagsförmiddagen. Sedan kunde matbutiken öppna igen.

Under helgen bekräftade Coop:s vd att rånarna kom över en mindre summa pengar ("max två tusen kronor"), samt en del cigaretter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!