Rätt fart i Vimmerby

Alla bilister i Vimmerby stad står inför en omvälvande förändring. Det ska bli "rätt fart i staden". I Vimmerbys fall ser det ut att bli 40 kilometer i timmen. Men några gator höjs till 60.

Vimmerby2012-11-24 05:06

- Vi tänker oss att vi börjar med ett förslag att 40 kilometer ska gälla generellt inom tätbebyggt område, sedan blir det en del anpassningar och undantag, säger kommunens trafikingenjör Gunnar Mårtensson.
I botten ligger Statens och Trafikverkets Nollvision som syftar till att få ned antalet döda i trafiken till noll. Farten har utsetts till en av de mest betydande faktorerna. Därför ska hastighetsbegränsningen anpassas till omgivningen.

134 farliga punkter
Tillsammans med konsultfirman Ramböll har Vimmerby kommun tagit fram en omfattande utredning om de nuvarande hastighetsbegränsningarna, de farliga platserna utifrån det och statistik över olyckor. Än så länge endast inom Vimmerby stad.
Det visar sig att enligt de kriterier som satts upp brister trafiksäkerheten på 134 platser med nuvarande hastighetsbegränsningar. 37 olyckor har inträffat de senaste fem åren. Sex av dom klassas som svår olycka, antingen mellan fordon och gångtrafikant eller mellan två olika fordon.
Varianterna för kommunerna att sätta nya hastighetsgränser är stora. Vimmerby siktar in sig på 30-40-60 istället för dagens 30-50-70.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om