Rätten ger socialnämnden bakläxa

Det var fel av socialnämnden i Vimmerby att omhänderta och att tvångsplacera ett elvaårigt barn från Vimmerby kommun mot förälderns vilja. Det slår kammarrätten fast i en enig dom. Rätten beslutar samtidigt att tvångsplaceringen av barnet omedelbart skall upphöra.Det är rakt emot den linje socialnämnden i Vimmerby kommun drivit i ärendet som pågått under lång tid.

Vimmerby2010-11-19 07:22

Föräldern har hela tiden motsatt sig socialnämndens begäran att placera barnet på ett behandlingshem.
Föräldern hävdar framför allt att barnet är mycket känsligt för förändringar på grund av att barnet lider av Asperbergers syndrom, en diagnos som enligt ny rättspraxis inte ska ligga till grund för beslut om placering.

Hämtades med polis
Trots detta ansökte socialnämnden hos förvaltningsrätten om att placera barnet på ett LVU-hem.
Förvaltningsrätten gav nämnden bifall, och tvångsomhändertagandet genomfördes av socialförvaltningen med hjälp av fyra poliser i förälderns och elvaåringens bostad i Vimmerby kommun en tidig morgon i oktober.

Hoppade ut
Enligt föräldern försökte elvaåringen rymma från behandlingshemmet redan första natten och hoppade från andra våningen och skadade sig i foten och måste uppsöka sjukhus.
Barnet har efter det återförts till tvångsvården i avvaktan på att förälderns överklagan mot socialnämndens ansökan och förvaltningsrättens beslut skulle tas upp i kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om