Fängelse för rattfull Hultsfredsbo

Bilresan från Hultsfred till Circle K i Vimmerby för att köpa cigaretter slutade på polisstationen. Nu har mannen dömts till fängelse för grovt rattfylleri.

Mannen från Hultsfred körde rattfull i februari. Nu har domen kommit.

Mannen från Hultsfred körde rattfull i februari. Nu har domen kommit.

Foto: Arkivbild

Vimmerby2024-03-21 18:30

Det var i februari som Hultsfredsbon i 40-årsåldern och hans sambo sent på kvällen tog bilen till Circle K i Vimmerby för att köpa cigaretter.

På Södra Industrigatan i Vimmerby uppmärksammades framfarten av en polispatrull som stoppade bilen. Ett första utandningsprov visade att föraren var berusad. Mannen togs då med till polisstationen i Vimmerby och det konstaterades att alkoholhalten uppgick till 0,9 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 0,5 promille.

På stationen gick mannen med på att förhöras utan stöd av försvarare. Däremot begärde han en allmän försvarare om ärendet gick vidare till rättegång.

I förundersökningen framgår att polisen, som satt bredvid Hultsfredsbon under färden till stationen, uppfattade mannen som tillräckligt redig för att förstå vad som pågick och att själv kunna ställa frågor tillbaka.

I förhöret säger mannen att han under dagen konsumerat whisky, öl och vin i olika mängd. Själv uppfattande han sin körning som både bra och dålig och att det inte var speciellt mycket trafik på vägen vid tidpunkten.

Nu har det rättsliga efterspelet kommit från Kalmar tingsrätt och mannen döms till en månads fängelse för rattfylleri.

Rätten skriver att grovt rattfylleri är ett brott av sådan art att utgångspunkten är att straffet ska bli fängelse. Körningen har också inneburit en påtaglig trafikfara och att det därför saknas förutsättningar för annan påföljd.

Mannen ska även betala 1 000 kronor till brottsofferfonden och stå för hela advokatkostnaden själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!