Rebecka lyfter spännande lokalt kvinnoöde i sin andra bok

Det som skulle bli en liten artikel i ett församlingsblad blev en bok. Och missionären, som Rebecka Fredriksson först inte visste något om, blev efter ett års intensivt arbete något av en personlig förebild.
– Jag är oerhört fascinerad av Lilly Gustafsson från Djursdala, som reste till Sydafrika 1934 för att göra det hon längtat efter sedan hon var barn.

Rebecka Fredriksson, Djursdala, visste inte något om Lilly Gustafsson, som verkade i Afrika i tre omgångar. Men brev, foton, dagböcker och tidningsurklipp blev en guldgruva att ösa ur när hon skrev boken ”Brev från syster Lilly”. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Rebecka Fredriksson, Djursdala, visste inte något om Lilly Gustafsson, som verkade i Afrika i tre omgångar. Men brev, foton, dagböcker och tidningsurklipp blev en guldgruva att ösa ur när hon skrev boken ”Brev från syster Lilly”. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2017-02-21 16:25

"Brev från syster Lilly" är Djursdalaförfattaren Rebecka Fredrikssons andra bok, något helt annat än debutromanen "Ska vi slå vad".

Men att det skulle bli en bok hade hon inte en aning om när hon skulle skriva en artikel i församlingsbladet och knyta ihop nu och då med flera ungdomar som just nu är ute för hjälporganisationer i olika länder och så den där missionären från Djursdala som åkte till Afrika på 1930-talet.

- Ett kul tema, tyckte jag. Och jag visste ingenting om Lilly. En del har frågat om vi är släkt, men så är det inte. Det enda vi har gemensamt är att hon var med i samma församling som jag är med i.

Men visst blev hon alltmer nyfiken på Lilly Gustafsson, som 1934 vinkades av på Södra Vi station av vänner och anhöriga som inte visste om de skulle träffas mer i livet.

- Att åka till Afrika på 1930-talet var ju något enormt. Fem veckor tog resan med ångbåt. Det var ett helt nytt liv som väntade henne, men det här var vad hon bett till Gud om att få göra, ända sedan hon var liten.

Ganska snart skulle det visa sig att det fanns en guldgruva att ösa ur, foton, dagböcker, tidningsurklipp och inte minst brev. Breven till lillasyster är det som Rebecka Fredriksson byggt boken på.

- Brev är en fantastisk tidskapsel, det är som ett titthål in i andra människors liv, tankar och de förutsättningar de levde under då. Jag har kompletterat med en faktaram, för att det ska bli begripligt. De här breven var dessutom väldigt välskrivna.

Ju mer hon fördjupat sig i Lilly Gustafssons livsgärning, desto mer fascinerad har hon blivit.

- Jag har nog sällan jobbat så intensivt med något, som jag gjort med den här boken under ett års tid. Men om jag från början inte visste vad det var för person jag skulle lägga pussel kring så var verkligen skönt att upptäcka att jag idag ser henne som en förebild. Jag blev så gripen av hennes starka tro, och hur hon levde i sin övertygelse och aldrig oroade sig för sin egen säkerhet. Hon skulle hjälpa människor, kosta vad det kosta ville.

Lilly Gustafsson hade utbildat sig till sjuksköterska i 25-årsåldern. I Sydafrika startade hon sjukhus och sjuksköterskeskola. En höjdpunkt för Rebecka Fredriksson var när hon avslutade arbetet med biografin med ett besök på plats och där hon fick träffa människor som fortfarande kom ihåg syster Lilly, som varit död sedan 1969.

- Det känns lite extra att veta att de tusen kronor Djursdalaborna samlade in var en försvarlig del av de 8 000 sjukhuset kostade att bygga. De var med om att lägga grundplåten.

Andra världskriget såg till att Lilly Gustafssons första omgång i Afrika blev tolv år lång. Hon kom tillbaka ytterligare två gånger.

- Jag tycker det här ett spännande kvinnoöde som kan vara intressant för många. Hon byggde upp ett förtroende för sjukvården, som ju inte fanns från början, och räddade livet på många människor under tuffa och fattiga förhållanden.

Boken "Brev från syster Lilly" släpptes på förlaget Pärlan nu i februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om