Redo att ta strid för skolidyllen

- Vi är stolta över vår verksamhet och vår skola. Därför är vi beredda att slåss. Barn - och ungdomsnämndens tankar på en lägsta gräns på kanske 20 elever i varje skola väcker starka reaktioner i Pelarne skola med 14 elever.

Barnens behov tillgodoses. Fjorton barn i årskurs 1-3 är lagom tycker lärarna i Pelarne. Dom avfärdar tankarna på en gränsdragning vid minst 20 elever.

Barnens behov tillgodoses. Fjorton barn i årskurs 1-3 är lagom tycker lärarna i Pelarne. Dom avfärdar tankarna på en gränsdragning vid minst 20 elever.

Foto:

Vimmerby2003-10-03 22:42

- Det är klart vi blir oroliga varje gång vi hör något sånt här, och det är för att vi känner så starkt för skolan och för verksamheten, därför att vi vet att det fungerar så bra, säger Catarina Tandefelt och Ewa Tällström Jonsson.
Dom arbetar med skolbarnen på skolan i Pelarne. En skola som lades ner 1989, men öppnades igen efter fem år efter ett massivt föräldraengagemang. Något som fortfarande är påtagligt i skolan.

Hinner med alla
I dag går det 14 elever i den integrerade klassen för årskurserna ett till och med tre. Perfekt gruppstorlek, tycker de båda lärarna.
- Vi hinner verkligen med alla barn.
En gränsdragning vid minst 20 elever, som ledningen i barn- och ungdomsnämnden vill ha ett resonemang kring, förkastar dom med kraft. Direkt.
- Fullständigt vansinnigt att lägga fast en siffra. Det finns ingen gräns uppåt, och det går inte att säga hur stor en grupp ska vara, det beror helt på de individuella behoven inom gruppen. Men det som hörs i skolorna är ju ett ständigt krav på mindre grupper, säger dom och lyfter särskilt fram barnens behov.
- Barn behöver synas när dom är små, och det finns inte en chans att ens den skickligaste pedagog hinner att ge barnen det i dom stora grupperna, och därmed missar man målen om individuella behov och utveckling som skolplanen faktiskt säger, anser dom båda lärarna.

Vuxna borde tänka mer
Dom är också kritiska mot påståenden om att barn från småskolor ska komma "ifatt".
- Ifatt vad då? Ett sånt synsätt strider direkt mot tankarna på en individuell plan och utveckling för varje enskild barn, som skolplanen föreskriver. Tänker man så har man missat något väsentligt.
- Det som aldrig lyfts fram i såna här diskussioner är hur barnen upplever och mår i dom stora grupperna. Vuxna borde tänka efter hur länge dom skulle stå ut i en sån miljö.

Helhet
Dom pekar också på att verksamheterna i Pelarne, dagis, fritids och skola, kompletterar varandra mycket bra och ger en ideal helhet, något som skolplanen också talar om.
- Vi har barnen från noll tills dom ska börja fyran på Astrid Lindgrens skola inne i Vimmerby. Det ger en kontinuitet. Lärare, barn och föräldrar känner varandra och miljön långt innan barnen kommer upp i skolåldern, och det ger ett gott samarbete, ett gott klimat som är bra för alla.
Arbetslaget inom skolan och dagis fungerar precis på samma sätt. Dom hjälps åt. För sin egen skull, för barnens skull, men också för kommunens skull.
- Vi hoppar in och vikarierar för varann när så behövs. Det är en bra lösning för barnen, för oss, och för kommunen.

Idyllisk miljö
Totalt jobbar det sju personer vid i Pelarne skola. Två i skolan, fyra på dagis/fritids och en i köket.
Runt skolan finns en miljö som är sällsynt inbjudande. Skolgård med lekplats, gräsplan, gympahall och sen skogen så nära inpå.
En idyll som lärarna gärna vill att fler barn kan få del av. Dom har försökt att få makthavarna i Vimmerby med sig i den riktningen.

För dyrt - åt ena hållet!
- Vi har exempelvis varit öppna för att barn med särskilda behov ska komma hit, men ingen i ansvarig ställning har nappat på den idén, vi har också vänt oss till invandrarbyrån för att elever i internationella klassen ska kunna komma hit, men inget napp där heller.
Dom har mötts med argument att det är för dyrt att skjutsa från stan till Pelarne.
- Men när det ska skjutsas åt andra hållet, finns inte det argumentet med, tycker Pelarnelärarna.

Stämma i bäcken
Nu när barn- och ungdomsnämnden än en gång aviserar att en debatt om skolornas storlekar kan bli aktuell känner dom att ett ifrågasättande hänger över Pelarne skola.
- Det är visserligen inga beslut, eller ens konkreta förslag framlagda, men vi tycker ändå att det är en markering om en inriktning som kommit fram, och då vill vi vara med och stämma i bäcken med en gång.
Och nu agerar dom på flera sätt. Bland annat tillsammans med föräldraföreningen erbjuds alla föräldrar och barn som vill ta del av den lugna och välfungerande verksamheten i Pelarne plats på skolan eller dagis.
- Man får skjutsa själv, men det kan det vara värt. Vi har föräldrar som tillhör andra skolområden, men som under många år ändå kört sina barn hit, och dom tycker det fungerat jättebra, så nu har dom värvat fler, och kanske det finns dom som bor i Vimmerby men jobbar i Mariannelund och ändå kör förbi här, för dom är Pelarne ett gyllene alternativ.
En annons ligger redan ute på skolans hemsida, och ska inom kort in i lokaltidningen. Allt med hopp om att öka elevantalet något, och minska risken att skolan ifrågasätts i takt med att debatten om minst 20 elever förs i barn- och ungdomsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om