Situationen i Syrien är fortsatt präglad av krig, svält och flykt. Förra året drabbades Syrien och Turkiet av en av de största jordbävningarna i historien där 7000 människor dog bara i Syrien. Kontrasten blir stor när vi hör Reem Alsharif berätta om sina planer att läsa vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon kom till Sverige från Syrien med sin familj när hon var 9 år. Först fick de komma till Västervik i sex månader innan de fick ett boende i Bullerbyn.
– Jag trivs här. Detta är mitt hem. Det är lugnt och tryggt, säger Reem Alsharif.
Hon är en av alla kvinnor från Syrien som toppar statistiken av utrikesfödda studenter vid svenska högskoleutbildningar. SCB skriver att Syrien är det vanligaste födelselandet bland högskolenybörjare. Sedan 2014 har det gått från 170 till 2250. Samtidigt visar statistik att andelen kvinnor med utländsk bakgrund är något högre än de med svensk bakgrund.
– Jag visste inte riktigt vad jag ville göra. Jag jobbade efter att ha gått ut gymnasiet. Det är ganska vanligt att göra så, säger Reem Alsharif.
Hon gick linjen samhälle och beteende på gymnasiet, men nu väntar alltså högskolestudier inom ekonomi.
– Jag gillar siffror och skulle vilja arbeta på bank eller med något stort internationellt företag eftersom jag är uppvuxen med två språk, svenska och arabiska, säger Reem Alsharif.
Hon berättar om hur de båda kulturerna har berikat hennes liv, men att det också kan uppleves som en form av mellanförskap.
– Jag är för svensk för att anses vara arab och för arabisk för att vara svensk. Jag blir något mittemellan, säger Reem Alsharif.
Först tänkte hon bli lärare eller socionom, men när beskedet kom att hon fått plats på ekonomiprogrammet blev det enkelt att välja.
– Det var viktigt att jag kom underfund med vad jag ville göra, att det är något jag vill till 100 procent, eftersom det är något som jag kommer jobba med hela mitt liv, säger hon.
Hon säger att hon delvis drivs av att göra sina föräldrar stolta. Men Reem Alsharif valde själv vad hon ville studera och när. Det var hennes pappa som föreslog att hon kunde arbeta lite innan hon började på universitet. Hon känner ingen annan som ska börja vid Linnéuniversitetet.
– Det kommer förstås vara lite läskigt i början. Men jag kommer förhoppningsvis få nya vänner, säger Reem Alsharif.