Regeringen vill återinföra civilplikten i Sverige

Regeringen vill återaktivera civilplikten, men vad innebär det egentligen? Här reder vi ut några av begreppen.

Att vara krigsplacerad innebär att du som anställd är skyldig att fortsätta gå till arbetet under krig.

Att vara krigsplacerad innebär att du som anställd är skyldig att fortsätta gå till arbetet under krig.

Foto: Pontus Lundahl/TT / Kristina Westring/Arkiv

Vimmerby2023-01-11 05:00

Under måndagen meddelade regeringen att de vill återinföra civilplikten i Sverige. I första hand handlar det om personer med räddningstjänst-kompetens som ska bli civilpliktiga, inom kommunal räddningstjänst.

– Vi välkomnar beslutet för det kommer att behövas. Vi är inte tillräckligt många anställda inom räddningstjänsten, framförallt inte så att man kan klara händelser där man ska vara i beredskap under en krigssituation, säger Peter Helge, räddningschef vid Vimmerby Räddningstjänst.

undefined
Personer med rätt kompetens väntas bli krigsplacerade inom kommunal räddninstjänst. Det är något som räddningschefen Peter Helge ser positivt på.

Men vad innebär egentligen civilplikt? Vi reder ut några begrepp:

Civilplikt
Civilplikten kan förklaras som den civila motsvarigheten till värnplikten. Syftet med att återinföra civilplikten är att skydda befolkningen och säkerställa att de viktigaste samhällsfunktionerna fungerar även under krig. Det är också ett av flera sätt att se till att det finns förstärkningspersonal under krigsfara, ett exempel är inom räddningstjänsten som har ett viktigt uppdrag under höjd beredskap. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nu fått i uppdrag att förbereda återaktiveringen av civilplikten som legat vilande under flera år. De ska nu analysera vilka personer som har tillräcklig kompetens för att tjänstgöra i räddningstjänsten under krig men som inte är anställda i räddningstjänsten idag. Dessa personer kommer sedan att krigsplaceras, men vad innebär det?

Krigsplacering
Du som anställd kan bli krigsplacerad. När regeringen beslutar om en höjd beredskap är du som krigsplacerad skyldig att fortsätta jobba på arbetsplatsen. Syftet är att den anställda ska vara krigsplacerad i den verksamhet där den gör störst nytta för totalförsvaret. 

Personer med rätt kompetens väntas därför bli krigsplacerade inom den kommunala räddningstjänsten, för att kunna hjälpa till under krig.

Totalförsvarsplikt
Alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år har en skyldighet att hjälpa till på olika sätt vid en krigsfara. Där ingår värnplikt, civilplikt, och allmän tjänsteplikt.

Allmän tjänsteplikt kan innebära flera saker, till exempel att du fortsätter jobba på ditt jobb under en höjd beredskap. Det kan också innebära att du får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra ett visst jobb som är särskilt viktigt i samhället. Den allmänna tjänsteplikten gäller bara när regeringen beslutat om höjd beredskap.

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!