Regionen lanserar app – ska minska självmordsförsöken

Region Kalmar är först ut i landet med att använda appen Min livlina, som ska minska antalet självmordsförsök. Metoden är helt ny och nu är förhoppningen att fler regioner ska ta efter initiativet.

Intiativet till appen kom från Region Kalmar län. "De kontaktade oss med sina tankar om att komplettera en redan befintlig metod med en app", säger Åsa Berggren, projektledare på Suicide Zero.

Intiativet till appen kom från Region Kalmar län. "De kontaktade oss med sina tankar om att komplettera en redan befintlig metod med en app", säger Åsa Berggren, projektledare på Suicide Zero.

Foto: Ellinor Ljung

Vimmerby2022-06-14 05:00

Nyligen lanserades appen, som P4 Kalmar var först med att rapportera om, för allmänheten. Min livlina är ett initiativ från Region Kalmar län och framtagen tillsammans med organisationen Suicide Zero och forskare från Linnéuniversitetet. 

– Region Kalmar är initiativtagare till det här. De kontaktade oss med sina tankar om att komplettera en redan befintlig metod med en app, säger Åsa Berggren, projektledare på Suicide Zero.

Med grund i amerikansk forskning började appen tas fram och utvecklas, och förra våren stod den färdig.

– Sedan dess har vi testat och utvärderat den i mindre grupper med ett fåtal behandlare som använt den på patienter. Nu har vi lyckats implementera den för Region Kalmar och nästa steg i projektet är att sprida den till fler regioner.

undefined
Åsa Berggren, projektledare på Suicide Zero.

Konceptet bygger på att patienten, tillsammans med en behandlare eller psykolog, tar fram en personligt anpassad krishanteringsplan som alltid finns tillgänglig i appen. Planen följer sju fasta steg som ska hjälpa patienten vid eventuella självmordstankar.

– Första steget kan handla om att ta en långpromenad, måla eller träffa vissa människor. Det är ett väldigt brett och personligt spann som handlar om vad personen kan göra på egen hand, och om det inte hjälper går man vidare till steg två. Det är som en distraktion och avledning för att kunna hantera kritiska toppar i måendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!